Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MOR: Rat i krize smanjuju plate i zaposlenost

  Međunarodna organizacija za rad (MOR) je upozorila da u četvrtom kvartalu ove godine očekuje da će se smanjiti broj slobodnih radnih mesta i broj zaposlenih širom sveta pošto su rat u Ukrajini i višestruke krize već doveli do smanjenja plata, većeg zaduživanja i veće društvene nejednakosti.

  Novi generalni direktor te agencija Ujedinjenih nacija, Gilbert Houngbo, pozvao je vlade da intervenišu kako bi pomogle u određivanju cena roba, preusmeravanju profita i jačanju socijalne zaštite.

  „Rešavanje ove duboko zabrinjavajuće globalne situacije sa zapošljavanjem i sprečavanje velikog pada na tržištu rada zahtevaće sveobuhvatne, integrisane i uravnotežene politike kako na nacionalnom tako i na globalnom nivou“, rekao je on u saopštenju.

  Houngbo je rekao da bi eventulatni završetk rata u Ukrajini u bliskoj budućnosti „dodatno doprineo poboljšanju globalne situacije sa zapošljavanjem“.

  MOR je početkom godine zabeležila bolje stanje broja radnih sati u svetu, posebno među ženama i radnicima na visokokvalifikovanim poslovima, pošto se svetska ekonomija bila oporavila od krize tokom pandemije korona virusa.

  Broj radnih sati opao za 1,5 odsto

  U desetom izdanju posmatračkog izveštaja o radu u svetu, piše da je broj radnih sati opao za 1,5 odsto, što je ekvivalent rada 40 miliona zaposlenih s punim radnim vremenom.

  „Veoma je neizvesna perspektiva tržišta rada jer rastu negativni rizici, među kojima su uticaji visoke inflacije, sve oštrija monetarna politike, veći teret duga i pad poverenja potrošača“, navodi se u izveštaju.

  MOR navodi da podaci sugerišu da je u toku naglo usporavanje tržišta rada, iako je obično potrebno vreme da usporena privreda ili recesija dovedu do smanjenja broja radnih mesta i rasta nezaposlenosti.

  Procenjuje se da je više od 10 odsto ukrajinske predratne radne snage, uglavnom žena, sada u izbeglištvu.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE