Kako je jedna od najprodavanijih knjiga koštala pisca braka

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kako je jedna od najprodavanijih knjiga koštala pisca braka

  Odavno nijedna knjiga nije podigla toliko prašine kao „Moja borba“. Ne samo zbog sadržaja i iskrene, bolne i zadivljujuće priče i hipnotišućeg stila, nego i zbog čitave fame koja se nakon objavljivanja knjige digla – Ko je taj pisac? Ko je njegova žena? Kako mu izgledaju deca? Mnogi rođaci više ne razgovaraju sa njim nakon objavljivanja „Moje borbe“, a poslednjih meseci skandinavski mediji pišu o razlozima zbog kojih se Linda, Karlova voljena žena, razvela od njega. Čini se da je konačno došlo i njenih 5 minuta.

  „Mamutski projekat“

  Autor „Moje borbe“ je Karl Uve Knausgard (Karl Ove Knausgård), rođen 1968. godine, rođen u Norveškoj, a živi i radi u Švedskoj. Internacionalnu slavu postigao je upravo pomenutom autobiografijom od šest tomova „Moja borba“ (Mein Kampf), za koju je dobio nekoliko nagrada. Na preko 3.000 stranica brutalno iskreno priča svoj život, svoju borbu sa sobom i drugima – ocem alkoholičarom, hladnom majkom, decom, i voljenom suprugom koja pati od bipolarnog poremećaja.

  Ovaj, kako ga mnogi zovu, „mamutski projekat“, koju je kod nas izdala “Booka“, završava se tvrdnjom da ne želi više da bude pisac; „Bio sam veoma inspirisan Bouvijem koji je takođe „ubio“ svoju Zigi Stardast osobu. Smatrao sam da je ta priča takođe osoba koju treba da pustim… Želeo sam da prestanem da budem pisac sa kojim sam se borio u toj knjizi,“ objasnio je Knausgard za „Huffington Post“ i dodao da postoji mračna strana te internacionalne slave. „Količina uspeha koju sam postigao opasna je, uvlači vam se u glavu.“


  Ono što je karakteristično za Knausgardov stil pisanja jeste „hiperrealizam“ – svi događaji, detalji, situacije, razgovori, osobe… opisani su toliko živopisno, iako su se dogodili pre više decenija. Prožimaju se delovi realnosti, onoga što se zaista desilo i nekih naglašenih, dodatih detalja koje samo bogata mašta može da stvori. Sve deluje živo, sve se odvija pred vama, tu i sada. Bilo da piše o pubertetskom provodu u kome traže sakrivene flaše alkohola, ili o spremanju jela, ili o bipolarnom poremećaju njegove žene, njegove knjige čitaju se sa žarom i apetitom, stranu za stranom.

  linda-knausgard-printscreen

  Brutalna iskrenost i posledice

  Ako ste čitali „Moju borbu“, posebno II tom, kada biste sreli Lindu Bostrom Knausgard, sada već bivšu suprugu Karla Uvea, imali biste utisak kao da je već poznajete, jer znate skoro sve njene tajne… One o kojima vam i najbliskiji ne bi rekli. Kako se ponašala kada je rađala svoje prvo dete, o tome kako je pokušala samoubistvo kada je imala dvadeset godina, kako je podnosila raskid, i o bipolarnom poremećaju koje je nasledila od svog oca.

  U intervjuu za švedske novine „Dagens Nyheter“, Linda koja je i sama autorka čitanih knjiga (ipak ne tako uspešnih kao njenog supruga), otkrila je krajem prošle godine da će se ona i njen muž, Karl Uve, razvesti. Venčani su od 2007. godine i imaju četvoro dece. Najmlađa ćerka ima dve godine.

  Ona kaže da su i dalje prijtetelji i podrška jedno drugome. „On je jedina osoba koja me poznaje najbolje na svetu. Delimo sve što se tiče roditeljstva.

  Za iste novine otkrila je da je iscrpljena od pričanja o „Mojoj borbi“ – „To je njegova priča, njegova odgovornost. Postajem umorna od toga da me povezuju sa Karlom Uveom, i od toga da pričaju o mojoj bolesti.

  Kako piše Fejsbuk stranica „Čitaj knjigu“, Linda danas s decom živi u malom mestu nedaleko Stokholma i nastoji što zdravije da živi i preboli Uvea – „O bolesti nema šta više da kaže kada je to već učinio nen bivši suprug na skoro više od 300 stranica svoje borbe sa sobom i svojim bližnjima.

  Kada si tako iskren moraš biti spreman i na sve posledice te iskrenosti. Jer s laži nije ništa manje rizično.

  Mediji nisu dobili nikakav komentar od Karla Uvea, on uglavnom priča o svojim budućim projektima koji se tiču likovne umetnosti.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Youtube/Printscreen

  Piše: Nada Veljković

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE