Mnogo bolji uslovi za rad Srba u Slovačkoj

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mnogo bolji uslovi za rad Srba u Slovačkoj

  Radnici iz Srbije koji se odluče da odu na privremeni rad u Slovačku, sada su u mnogo boljoj poziciji nego ranije.

  Naime, u ovoj zemlji je od 1. maja,  na osnovu ugovora o upućivanju radnika iz Srbije ili neke druge države članice Evropske unije, radnicima iz Srbije ostvaruje pravo da mu poslodavac obezbedi smeštaj, prevoz i ishranu, piše Dnevnik.

  Ukoliko se radnik u Slovačku uputi posredstvom agencije za posredovanje pri zapošljavanju ili agencije za privremeno zapošljavanje, pripadaju mu ista prava kao i Slovacima koji su zaposleni kod istog gazde, a to se odnosi na radno vreme, dnevni i godišnji odmor, te visinu zarade.

  U dokumentu koji je objavilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalnu i boračku politiku, radnicima iz Srbije se preporučuje da prilikom zaključivanja ugovora o radu postignu dogovor da za njih važi slovačko radno pravo jer se na njih odnosi većina odredbi Pravilnika o radu Slovečke.

  Prema tom aktu, radno vreme za radnike iz Srbije je najviše 40 sati nedeljno, pauza traje pola sata, a neprekidan radni odmor predstavlja minimalno 12 uzastopnih sati u toku 24 sata između kraja jednog i početka drugog radnog vremena. U toku nedelje imaju pravo na dva slobodna dana. Osnovica za obračun godišnjeg odmora predstavlja najmanje četiri nedelje.

  Minimalna zarada u Slovačkoj za ovu godinu iznosi 480 evra mesečno, odnosno 2,75 evra po radnom satu. Poslodavac je obavezan da obezbedi ishranu, odnosno novac koji pokriva najmanje 55 odsto cene jela.

  Radnicima iz Srbije koji odu na rad u Slovačku pripada i socijalno, penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i osiguranje od povrede na radu i za slučaj nezaposlenosti.

  Izvor: Dnevnik/B92

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE