Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mnoge nemačke firme bi da presele proizvodnju u SAD

  Američke subvencije za klimatski prihvatljive tehnologije privlače nemačke kompanije u Sjedinjene Države, pokazalo je istraživanje nemačke komore za trgovinu i industriju DIHK.

  Istraživanje DIHK obuhvatilo je 2.400 preduzeća iz svih sektora i pokazalo da svako deseto već planira da preseli proizvodnju u inostranstvo. Najpopularnija destinacija je Severna Amerika, naročito Sjedinjene Države.

  Selidbu proizvodnje razmatra 23 odsto proizvođača i dobavljača vozila. Po američkom zakonu, nove poreske olakšice za električna vozila dobijaće proizvođači koji ih montiraju ili ključni input nabavljaju u Severnoj Americi.

  Nemačkim firmama koje posluju u inostranstvu istovremeno sve veće probleme izazivaju trgovinske barijere, na koje se požalilo 56 odsto anketiranih kompanija, najviše od početka istraživanja pre 18 godina.

  Žalostan trend

  „Jasno vidimo žalostan trend u smeru protekcionizma“, rekao je šef trgovine u DIHK Volker Treier.

  Petina anketiranih kompanija se žali na diskriminaciju u propisima o inputu u zemljama u kojima posluju, poput onih u američkom zakonu o smanjenju inflacije. Više od polovine kompanija muče sankcije koje su EU i druge zemlje uvele Rusiji i Belorusiji, te ruske kontrasankcije.

  „Naše istraživanje potvrđuje novu stvarnost s kojom se suočavamo od početka agresorskog rata“, rekao je Treier procenivši da će nemački realni izvoz ove godine porasti 2,5 odsto, za jedan procentni bod slabije od proseka u prethodnih deset godina.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE