Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hrvatska peta najgora u EU po rastu cena, glavni krivci – trgovci

  Iako su cene hrane i pića u decembru 2022. godine u odnosu na isti mesec 2021. u Hrvatskoj porasle 19,7 odsto, podaci Evropske asocijacije prehrambene industrije i Eurostata pokazuju da za to nije bilo razloga jer su proizvođačke cene rasle 16,4 procenta, što znači da su za oko 20 odsto poskupljenja „odgovorni“ trgovci.

  Brojni hrvatski kupci poslednjih meseci su stoga opravdano ljuti, a posebno se to čini logičnim kada se pogleda statistiku za ostale zemlje Unije.

  Tamo su, naime, mnoge države članice uspele da uspore inflaciju i spreče drastičan rast cena finalnih proizvoda, piše Jutarnji list.

  Iako su proizvođačke cene na nivou Unije pod uticajem rasta ulaznih inputa (troškovi energije, transporta, papira, ambalaže, radne snage i ostalih faktora) u istom mesecu rasle 20,1 odsto, rast cena hrane i pića je ostao ispod tog iznosa, na 18,2 odsto, a statistika pokazuje da su brojne evropske države uspele da održe cene ispod rasta proizvođačkih cena.

  Francuska je tako, uprkos rastu cena proizvođača od 19,7 procenata, rast finalnih cena obuzdala na 13,1 odsto, u Nemačkoj su te dve stavke otprilike na istom noviu, dok su u Italiji proizvođačke cene rasle 16,7 odsto, ali su cene u trgovinama porasle 13,3 procenta.

  Hrvatska je peta najgora u EU po rastu potrošačkih cena većem od proizvođačkih. Isti trend je u Austriji, Bugarskoj, Grčkoj, Irskoj i Litvaniji, a najgora situacija je u Mađarskoj, u kojoj su troškovi porasli 45,6 odsto, potrošačke cene 49,6 procenata, a zvanična inflacija iznosi 25 odsto, što je najviše u EU.

  Izvor: Jutarnji list

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE