Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MMF za OGRANIČENO povećanje zarada u javnom sektoru Srbije

  Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u razgovorima sa srpskim vlastima Jan Kejs Martejn izjavio je da u 2021. godini povećanja zarada u javnom sektoru Srbije treba da budu ograničena, da povećanja penzija treba da prate dogovorenu švajcarsku formulu, a da dodatna ad hok povećanja ili isplate treba izbegavati.

  U pisanoj izjavi na kraju virtuelne posete Srbiji, u kojoj je izneo preliminarne nalaze, Martejn je naveo da je tim MMF sa vlastima Srbije postigao dogovor o politikama koje su potrebne za završetak pete, poslednje revizije Instrumenta o koordinaciji politika (PCI).

  „Uspešan završetak revizije zavisi od ispunjavanja preostalih programskih uslova, kao i odobrenja rukovodstva i Izvršnog odbora MMF. Razmatranje na Izvršnom odboru okvirno je zakazano za početak januara 2021. godine„, naveo je Martejn.

  Na osnovu preliminarnih nalaza, tim MMF će pripremiti izveštaj koji će, po pribavljanju odobrenja rukovodstva, biti predstavljen Izvršnom odboru MMF na razmatranje i odlučivanje.

  Martejn je naveo da se „realizacija programa generalno odvijala prema planu“ i da se ekonomska aktivnost oporavlja posle naglog pada u drugom tromesečju izazvanog pandemijom koronavirusa.

  „Monetarne i finansijske mere i veliki fiskalni paket koji su uvedeni kao odgovor na krizu odigrali su ključnu i pozitivnu ulogu u pružanju podrške ekonomiji. Sada se očekuje da će BDP zabeležiti realan pad od 1,5 odsto u 2020. godini, a zatim porast od pet odsto u 2021. godini„, napisao je Martejn.

  Dodao je da se te projekcije zasnivaju na najnovijim podacima koji ukazuju na brži oporavak od ranije očekivanog.

  „Međutim, prognoza je i dalje vrlo neizvesna, zbog nepredvidljivog uticaja kretanja epidemije i posledičnih nepovoljnih efekata na ekonomiju Srbije i njenih trgovinskih partnera.“

  Inflacija je i dalje niska i očekuje se da će se u 2021. zadržati u donjoj polovini ciljanog koridora NBS. Bankarski sistem je ostao stabilan, likvidan i dobro kapitalizovan, piše u izjavi.

  Martejn navodi da su poreski prihodi premašili očekivanja u vreme četvrte revizije instrumenta PCI, ali da će rashodi biti veći s obzirom na to da su fiskalne mere produžene i da će realizacija javnih investicija biti ubrzana u poslednjem tromesečju ove godine.

  „U tom kontekstu, očekuje se da će ukupni fiskalni deficit biti ispod devet odsto BDP u 2020. godini i da će se javni dug zadržati na nivou ispod 60 odsto BDP Srbije„, naveo je šef misije MMF.

  Dodao je da je tim MMF postigao dogovor sa vlastima Srbije o ključnim parametrima budžeta za 2021. godinu.

  Naveo je da budžet Srbije za 2021. godinu treba da nastavi da podržava ekonomski oporavak, uz istovremeno očuvanje održivosti duga.

  Mali: MMF dao zeleno svetlo, povećanje plata u javnom sektoru od 1. januara

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE