MMF sugeriše Norveškoj oporezivanje LUKSUZNIH elektromobila

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MMF sugeriše Norveškoj oporezivanje LUKSUZNIH elektromobila

  Norveška mora da počne sa oporezivanjem luksuznih električnih automobila, kako bi smanjila ukupne troškove izdašnih podsticaja za kupovinu e-vozila, smatraju ekonomisti Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

  Norveška želi da postane prva država u svetu koja će do 2025. zabraniti prodaju benzinskih i dizelskih automobila i zato je od poreza oslobodila sva električna vozila.

  Takva poreska politika urodila je plodom i prošle godine su električni automobili činili 54 odsto prodaje, što je svetski rekord. U 2019. njihov udeo u prodaji je iznosio 42 procenata, a pred deset godina samo jedan odsto.

  Poreski podsticaji za električne automobile donose i velike troškove za budžet, koje vladajuća koalicija desnog centra procenjuje na 19,2 milijarde norveških kruna (2,32 mlrd. dolara) izgubljenog prihoda u 2020. godini, odnosno oko 250.000 kruna u proseku za svaki prodati automobil.

  Što je automobil skuplji, to su veći porez na promet i drugi nameti kojih se država odrekla, a to znači da se najizdašnije subvencionišu domaćanstva s visokim primanjima, uz paralelno povećanje troškova smanjenja emisije ugljika, ističe MMF.

  “Norveška bi mogla bolje ciljati poreske podsticaje kako bi povećala njihov uticaj na okolinu”, zaključuju ekonomisti MMF.

  Sugerišu da se građanima ponude podsticaji za uništavanje automobila s benzinskim i dizelskim motorom nakon kupovin električnih modela. Vlada bi mogla razmisliti i o povećanju poreza na automobile s motorima s unutrašnjim sagorevanjem.

  Najjeftiniji model električnog Poršea košta 758.000 kruna, dok se cene luksuznih modela kreću oko 1,7 miliona kruna, navodi Rojters podatke s internet stranice te kompanije.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE