Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MMF smanjio prognozu svetskog privrednog rasta, a srpskog povećao

  Suideći po zaključcima MMF, globalna ekonomija treba da se zabrine, dok se srpska još batrga. Ova međunarodna monetarna organizacija prognozira pad svetskog ekonomskog rasta, ali i privredni rast u Srbiji.

  Trgovinski rat između SAD i Kine bacio je senku na svetski privredni rast, ocenio je Međunarodni monetarni fond (MMF) koji je smanjio izglede rasta ekonomije za 2018. i 2019. godinu.

  MMF, koji je takođe ukazao na rizike oko krize s valutama u nekim zemljama u razvoju, očekuje rast globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 3,7 odsto za 2018. i 2019. odnosno rast sličan 2017. godine, što je za 0,2 odsto manje od ranijih prognoza.

  Organizacija je dodala da je svetski privredni rast i dalje jak navodeći da su neki povećani rizici „delimično ostvareni“.

  MMF je prošlog proleća pomenuo te rizike, među kojima su carinske dažbine američke administracije Kini.

  Sveski BDP bi mogao da bude smanjen za 0,8 odsto do 2020. godine, dok je ta procena u julu bila 0,5 odsto.

  Na indonežanskom ostrvu Baliju počelo je godišnje zasedanje MMF-a i Svetske banke, koje će trajati do 14. oktobra.

  MF je zvanično povećao prognozu privrednog rasta Srbije za 2018. sa ranijih 3,5 odsto na 4,0 procenta u izveštaju „Perspektive svetske ekonomije“.

  MMF je zadržao projekciju rasta srpskog BDP-a za narednu godinu na 3,5 odsto, dok za 2023. godinu prognozira ubrzanje na 4,0 procenta, prema publikaciji objavljenoj na sajtu Fonda povodom godišnje konferencije MMF-a i Svetske banke u mestu Nusa Dua u Indoneziji, koja je počela danas i trajaće do 14. oktobra.

  Zvanična prognoza MMF-a o ovogodišnjem privrednom rastu Srbije neznatno je niža od projekcije koju je 4. oktobra u Beogradu izneo šef misije Fonda za Srbiju DŽejms Ruf, koji je na konferenciji za novinare rekao da se očekuje rast BDP-a Srbije od 4,2 odsto.

  U novom izveštaju Fonda, takođe se procenjuje da će inflacija u Srbiji u ovoj godini iznositi 2,1 odsto, a dogodine 2,3 procenta.

  Pored toga, predviđa se da će deficit bilansa tekućih plaćanja Srbije u ovoj godini biti na prošlogodišnjem nivou i da će iznositi 5,7 odsto, da će u 2019. godini biti smanjen na 5,6 procenata uz tendenciju daljeg pada na 4,1 odsto 2023. godine.

  Prema projekciji MMF-a, stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosiće 13,8 odsto u ovoj godini, a za iduću godinu se predviđa njen blagi pad na 13,5 odsto.

  Međunarodni monetarni fond je smanjio izglede rasta svetske ekonomije za 2018. i 2019.

  Izvor: agencije

  Foto: Pixabay

  Piše: T. K.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE