Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  izbeglice iz ukrjaine u srbiji

  MMF predviđa KRAH ukrajinskog BDP

  Bruto domaći proizvod Ukrajine će, prema najnovijim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda, zabeležiti ove godine pad od 35 odsto usled rata koji se vodi u toj zemlji.

  U Izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima, koji je MMF predstavio, nisu date projekcije ukrajinskog rasta za 2023. godinu.

  Što se tiče zemalja u okruženju, Fond predviđa Hrvatskoj rast u ovoj godini od 2,7 i od četiri odsto u 2023., dok u Sloveniji očekuje u navedenim godinama stope rasta od 3,7 odsto, odnosno od tri odsto.

  Prema projekcijama MMF, Rumunija će u 2022. zabeležiti privrednu ekspanziju od 2,2 odsto, a u idućoj godini 3,4 posto, dok će BDP Mađarske porasti za 3,7 procenata ove i za 3,6 odsto sledeće godine.

  Procenjuje se takođe da će rast Turske iznositi 2,7 i tri odsto u tekućoj i idućoj godini, dok se za Belorusiju predviđa privredni pad od 6,4 odsto u 2022. nakon čega će naredne godine zabeležiti neznatni rast od 0,4.

  U novim prognozama MMF nisu date projekcije rasta za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Albaniju i druge susede Srbije, ali se procenjuje da će privreda regiona zemalja u razvoju i ekonomija u usponu u Evropi pasti za 2,9 procenata u ovoj godini, a da će u 2023. uslediti rast od 1,3 odsto.

  MMF „pokvario“ prognoze za Srbiju

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE