MMF podigao PROGNOZE globalnog rasta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MMF podigao PROGNOZE globalnog rasta

  Svetska privreda podstaknuta snažnim rastom američke privrede će zabeležiti rast od 6,0 odsto ove godine, što je za 0,5 procentnih poena više nego što je prognozirano u januaru, saopštio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u novim ekonomskim prognozama.

  MMF je revidirao na više i rast svetskog bruto domaćeg proizvoda za 2022. godinu, koji će, kako je naveo, biti 4,4 odsto, odnosno za 0,2 procentna poena više nego u januaru.

  Za SAD, gde su se nizali jedan za drugim podsticajni programi, predviđa se rast od 6,4 odsto u 2021, odnosno 1,3 procentna poena više nego što je procenjeno u januaru, i rast od 3,5 odsto, ili jedan procentni poen više, za 2022. godinu.

  “Uprkos velikim neizvesnostima oko razvoja pandemije sve jasnije vidimo izlazak iz ove zdravstvene i ekonomske krize”, rekla je Gita Gopinat, glavna ekonomistkinja MMF predstavljajući novo, aprilsko izdanje “Globalni ekonomski izgledi 2021”.

  MMF je blago povećao svoju prognozu rasta za evrozonu za 2021. godinu, na 4,4 procenta, navodeći da bi Evropa trebalo da oseti dobrobit od američkog podsticajnog plana za pandemiju.

  Ipak se produbljuje razlika između evrozone i SAD koje će izaći brže iz pandemije zahvaljujući bržoj vakcinaciji i novom paketu pomoći američkoj privredi od 1.900 milijardi dolara, a koji će imati snažniji i brži uiticaj na oporavak ekonomije.

  Prognoza privrednog rasta za evrozonu je viša za 0,2 procentna poena od prognoze iz januara, dok će američka privreda prema novoj prognozi porasti 6,5 odsto ove godine, odnosno za 1,3 procentna poena više nego što je predviđeno u januaru.

  Britanija koja je početkom januara napustila evropsko jedinstveno tržište, će, kao i SAD, brže osetiti oporavak zahvaljujući bržoj masovnoj vakcinaciji nego u EU. Britanski BDP treba da se poveća za 5,3 odsto ove godine, što je više za 0,8 procentnih poena nego u januaru.

  Dok je kineska privreda već 2020. dostigla svoj nivo pre pandemije, privreda SAD treba da dostigne predpandemijski nivo ove godne.

  Međutim, za evrozonu i Veliku Britaniju ekonomska aktivnost će ove godine ostati ispod nivoa na kome je bila krajem 2019, i tako će ostati do 2022. godine, ocenio je MMF.

  Bajdenov plan oporavka će stimulisati američku privredu 2021. i 2022, a imaće i značajne posledice na glavne trgovinske partnere SAD, navela je ta organizacija.

  Za 2022. godinu predviđa se rast od 3,8 odsto za 19 zemalja evrozone, odnosno 0,2 procentna poena više nego u prethodnoj proceni. Međutim evrozona će tek marginalno nadoknaditi kašnjenje za SAD čiji BDP će 2022. porasti 3,5 odsto, odnosno jedan procentni poen više nego prethodno prognozirano.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE