Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  investiranje

  MMF poboljšao prognoze za svetsku privredu

  Međunarodni monetarni fond (MMF) revidirao je blago na više svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta za 2023. godinu, pošto su sada predviđanja bolja od ranijih kako za napredne ekonomije, tako i za glavne zemlje u brzom razvoju.

  MMF je u objavljenim novim podacima za izglede svetske privrede naveo da sada očekuje da će svetski ekonomski rast u 2023. godini biti tri odsto u odnosu na 2,8 odsto koliko je očekivano u njegovoj prethodnoj proceni u aprilu.

  Očekuje se i da će ekonomska aktivnost ostati na istom nivou u 2024. godini, bez promena u odnosu na prethodnu procenu.

  „Naša projekcija za ovu godinu se poboljšava i inflacija pada, to su dve dobre vesti“, rekao je za Frans pres glavni ekonomista MMF Pjer Olivije Gurinša, ali je dodao da svet nije izašao iz teškoća i da rast ostaje slab, posebno zbog osetnog usporavanja aktivnosti naprednih privreda.

  „Tvrdoglavo visoka“ inflacija

  Većina naprednih privreda, kao što su glavne zemlje u brzom razvoju, izgleda da je ostvarila bolje pokazatelje nego što je Fond očekivao, iako je gotovo svuda restriktivna politika borbe protiv inflacije koja ostaje „tvrdoglavo visoka“.

  Inflacija, novac (Unsplash)

  Na tom planu MMF takođe očekuje blagi boljitak do kraja godine jer inflacija može da dostigne 6,8 odsto na svetskom nivou na kraju godine, 0,2 procenta manje nego što je predviđeno u aprilu. Međutim, inflacija će takođe trajati duže.

  „Usporavanje koje primećujemo, u velikoj meri je rezultat smanjenju cena u Kini, posebno u industriji u drugom tromesečju“, rekao je Gurinša. MMF insistira da je nepohodno nastaviti „monetarno zatezanje“ da bi se vratila inflacija na ciljani nivo.

  Recesija u Nemačkoj

  U Grupi sedam najrazvijenijih liberalnih ekonomija Nemačka bi trebalo da jedina ima recesiju 2023. godine. Recesija izgleda sve neizbežnija i veća nego što se očekivalo u aprilu, tako MMF sada očekuje pad privredne aktivnosti u Nemačkoj od 0,3 odsto u odnosu na 0,1 odsto koliko je očekivao u aprilu.

  Druge glavne evropske privrede su se pokazale kao otpornije od Nemačke, dok je u SAD rizik od recesije koji je dugo najavljivan, izgleda otklonjen uprkos sukesivnom povećavanju kamatnih stopa od marta 2022. godine. MMF očekuje rast od 1,8 odsto za privredu SAD, u odnosu na 1,6 odsto u aprilu.

  Među zemljama u brzom razvoju predviđanja rasta za Kinu ostaju nepromenjena od 5,2 odsto u 2023. godini i 4,5 odsto u 2024. godini, uprkos strahovanjima od rizika usporavanja i posledica moguće deflacije jer je inflaciju u Kini u junu bila nula na godišnjem nivou.

  Rusija bi trebalo da očekuje u 2023. godini jaku recesiju prema prvobitnom izveštaju MMF objavljenom u oktobru prošle godine, ali se za Rusiju stalno pobljšavaju prognoze. U aprilu MMF je prognozirao rast privredne aktivnosti Rusije od 0,7 odsto za 2023. godinu, a Fond sada predviđa rast od 1,5 odsto.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE