Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MMF NBS

  MMF ostaje u Srbiji i po isteku trogodišnjeg aranžmana?

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u razgovoru sa šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džejmsom Rufom izrazio nadu da će MMF ostati prisutan u Srbiji i po okončanju tekućeg trogodišnjeg aranžmana.

  Na sastanku je ocenjeno, kako je saopšteno iz Vučićevog kabineta, da je Srbija napravila ozbiljan posao tokom provodjenja aranžmana sa MMF-om, koji ističe februara iduće godine.

  Vučić i Ruf su razgovarali o stanju javnih finansija, reformama javnih preduzeća i javnog sektora, okviru budžeta za 2018. godinu, kao i o uslovima za sklapanje novog aranžmana sa MMF-om, koji ne bi uključivao pozajmicu.

  Misija MMF-a danas završava posetu Beogradu povodom osm završe revizije aktuelnog aranžmana.

  „Nastavlja se jak ekonomski napredak. Bez obzira na privremeno usporavanje prouzrokovano sušom, smetnjama u proizvodnji električne energije, predvidjene ekonomske aktivnosti ostaju snažne, podržane jakim rastom izvoza, jačanjem potrošnje i ulaganjima“, istakli su predstavnici MMF-a na sastanku sa Vučićem.

  Ocenili su da uslovi tržišta rada nastavljaju da se poboljšavaju uz otvaranje novih radnih mesta u privatnom sektoru i značajnim padom nezaposlenosti.

  Prognoza misije MMF-a je da će realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije ove godine biti dva odsto, a 3,5 procenata u 2018. godini.

  Misija MMF-a je procenila i da se nastavlja značajan fiskalni učinak, koji je iznad očekivanog, a da se stopa javnog duga spustila za više od 10 odsto u odnosu na 2015. godinu kad je bila na vrhuncu.

  Sa vlastima u Srbiji predstavnici MMF-a su dogovorili ključni parametri budžeta za 2018. godinu.

  „Prioritet je da se očuvaju teško stečena fiskalna dostignuća, uz podršku inicijativama koje podstiču rast, kao što je uvećanje javnih investicija i smanjenje poreskih opterećenja na plate, za radnike sa niskim primanjima“, navodi se u saopštenju posle sastanka Vučića sa delegacijom MMF-a.

  Dodaje se da bi reostale strukturne nedostatke u javnom sektoru Srbije trebalo rešavati tako što će se u potpunosti primenjivati reformska agenda, a pozdravljena je nedavna privatizacija Galenike, kao i poboljšanja na listama za ocenu kvaliteta poslovnog okruženja, što će, kako je istaknuto, neminovno dovesti do rasta privatnog sektora.

   

  Izvor: Beta

  Foto: logo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE