Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MMF nas hvali: Srbija ima dobar „antikrizni“ sistem

  Međunarodni monetarni fond je, donoseći odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja dogovorenog ekonomskog programa Srbije, ocenio da naša zemlja ima dobar sistem za upravljanje u kriznim situacijama, izjavila je guvernerka Narodna banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja se sastala sa generalnom direktorkom fonda Kristalinom Georgijevom.

  Kristalina Georgijeva je naglasila da je Srbija zaslužila poštovanje, posebno imajući u vidu dobre makroekonomske osnove koje su kreirane u prethodnom periodu, saopštila je NBS.

  Jorgovanka Tabaković je rekla da je MMF, takođe, ocenio da srednjoročni izgledi rasta u Srbiji ostaju povoljni zahvaljujući posvećenosti vlasti strukturnim reformama.

  Georgijeva je naročito istakla volju i snagu u Srbiji da se donesu nepopularne, ali neophodne mere koje su doprinele stabilizaciji javnih finansija, a zatim i dinamičnom rastu po kojem je Srbija prepoznata.

  Ona je pohvalila i rast koji je Srbija zabeležila prošle godine kao i ukupan projektovani srednjoročni makroekonomski okvir za Srbiju.

  Georgijeva se osvrnula i na neophodnost preventivnog delovanja od strane nosilaca politika u svim zemljama kao i na činjenicu da su uslovi u kojima centralne banke donose odluke izuzetno izazovni.

  Tabaković: Politika SNS – potvrđeno dobra

  Guvernerka Jorgovanka Tabaković informisala je Georgijevu o snažnom napretku koji je Srbija zabeležila u prethodnih 10 godina, tokom kojih je postigla i očuvala makroekonomsku stabilnost.

  Navela je i da „ubedljiva pobeda predsednika Srbije Aleksandra Vučića na ovogodišnjim aprilskim izborima, kao i većinska podrška naroda politici SNS, znači i nastavak potvrđeno dobrih politika za napredak Srbije i očuvanje predvidivosti poslovnog ambijenta“.

  „Danas je Srbija prepoznatljiva po stabilnosti, ekonomskoj, finansijskoj – stabilnom kursu dinara prema evru, a ovaj stub stabilnosti očuvali smo tokom svih globalnih kriza u prethodnih 10 godina, a nije ih bilo malo. Srbija je danas prepoznatljiva i po velikim ulaganjima u infrastrukturu, uz kapitalne investicije koje premašuju sedam odsto BDP.“

  Sve to, uz ukupnu stabilnost, doprinelo je da oko 60 odsto stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu bude usmereno u Srbiju, rekla je ona.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE