Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MMF: Naći brzo rešenje za tužbe zbog bankarskih provizija

  Pronalaženje brzog rešenja za sve veći broj sudskih postupaka protiv banaka u kojima se osporava zakonitost naknada za obradu kredita i za osiguranje stambenih kredita ojačalo bi finansijski sektor i poboljšalo poslovnu klimu, ocenila je misija Međunarodnog monetarnog fonda.

  Odlučivanje o novom savetodavnom aranžmanu Srbije sa MMF, koji bi trajao do 2023. godine, na „dnevnom redu“ trebalo bi da bude – u drugoj polovini juna, ističe se u saopštenju objavljenom posle sastanka misije Fonda sa predstavnicima Srbije.

  „Oporavak Srbije se i dalje odvija prema planu, uz podršku snažnog odgovora politike, ali ekonomska perspektiva i dalje je veoma neizvesna.“

  Srbija se dobro nosila sa pandemijom kovida 19 i očekuje se da će se ekonomski oporavak nastaviti u 2021. godini. Pad ekonomske aktivnosti u 2020. procenjen je na oko jedan procenat – jedan od najnižih u Evropi, ističe misija MMF u saopštenju.

  Gubici radnih mesta su, ističe se, praktično bili ograničeni na neformalni sektor, „koji nije mogao biti obuhvaćen direktnim merama politike“.

  „Bankarski sistem je i dalje stabilan, likvidan i dobro kapitalizovan. Međutim, u prvoj polovini 2021. novi talasi infekcija u Srbiji i širom Evrope otežali su ekonomski oporavak. U isto vreme, Srbija je jedna od zemalja Evrope u kojima se najbrže odvija vakcinacija i očekujemo da će intenzitet pandemije opasti u drugoj polovini ove godine.“

  Zahvaljujući podršci aktuelnih mera za podsticaj ekonomiji, očekujemo da će realni rast BDP-a dostići pet procenata u 2021. godini, ocenio je MMF.

  Izvor: N1, agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE