Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mlekari protestovali blokadom puteva kod Šapca i Mrčajevaca

  Više stotina proizvođača mleka, koji su nezadovoljni ishodom pregovora sa predstavnicima države oko visine premija i subvencija za mleko i krave, protestovali su blokadom glavnih saobraćajnica u Šapcu i Mrčajevcima.

  U Šapcu su blokirali most na ulazu u taj grad, a u Mrčajevcima je bila blokirana raskrsnica Mrčajevci-Kraljevo-Čačak, što je zagušilo saobraćaj na tim deonicama.

  Proizvođač mleka Dejan Trajković rekao je za Betu da poljoprivrednici ne odsutaju od zahteva da država podigne premiju za mleko na 20 dinara po litru i poveća subvencije po grlu sa 25.000 dinara na 40.000 dinara.

  „Tražimo da se donese set urgentnih mera za normalizaciju proizvodnje mleka, a zatim i dugoročne mere za opstanak ove grane stočarstva“, rekao je Trajković, čije se domaćinstvo bavi proizvodnjom mleka.

  Proizvođači mleka nisu zadovoljni ponudom vlasti da premija ostane 15 dinara po litru koliko je iznosila i prošle godine, a da se subvencija po grlu poveća sa 25.000 na 30.000 dinara. Država je uvela prelevman na uvoz mleka od 15 dinara po litru i 30 dinara po kilogramu za više vrsta kačkavalja.

  Trajković je rekao da je za stočare prihvatljiva visina prelevmana, a da prelevman na kačkavalj od 30 dinara po kilogramu ne znači „ništa“ i da bi morao da iznosi najmanje 350 dinara po kilogramu. Prema njegovim rečima, zaštitne mere morale bi se uvesti za mleko i sve proizvode od mleka iz svih država.

  Moguća radikalizacija protesta

  Trajković je rekao da je država odbila njihov zahtev da uvede minimalnu otkupnu cenu mleka. On je rekao da je maksimalna otkupna cena litra mleka oko 70 dinara, a da je u prodavnici skoro tri puta skuplje. Ponovio je da je besmislena ponuda države da sa 100.000 dinara subvencioniše kupovinu junica.

  Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji je od 1. decembra 2021. godine do istog dana 2022. godine, broj goveda smanjen 6,9 odsto, a u odnosu na desetogodišnji prosek (2012–2021) ukupan broj goveda manji je 11 odsto.

  Proizvođačima mleka se niko od predstavnika vlasti nije obratio, incidenata nije bilo, policija koja je obezbeđivala skup nije intervenisala, protest je završen u 15 sati.

  Trajković je rekao da, ukoliko država ne ispuni zahteve, da će se protest radikalizovati.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE