Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mladi Romi i Romkinje unapredili veštine i povećali šansu za zaposlenje

  Veća motivacija mladih Roma da poboljšaju svoje veštine i znanja, 90 mladih Roma i Romkinja koji su prošli obuku o različitim oblastima zapošljavanja i 30 njih koji su pohađali radnu praksu u lokalnim javnim preduzećima u Rumi, ali i unapređeni kapaciteti lokalnih aktera za sistematsko uključivanje Roma u Rumi, najznačajniji su rezultati projekta „Više iskustva za više mogućnosti!“ – Unapređenje socijalne inkluzije i zapošljivosti Roma u Rumi koji su danas predstavljeni na završnoj konferenciji. Projekat je u okviru “Evropske podrške inkluzivnom društvu” prva u Srbiji pokrenula opština Ruma u nameri da omogući veću inkluziju romske populacije kada je u pitanju zaposlenje radno sposobnih članova društva, sprovodi ga Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

  Stevan Kovačević, predsednik Skupštine opštine Ruma naglasio je da je ovo veoma važan projekat za opštinu Ruma, jer se bavi jednim od ključnih pitanja vezanih za Rome, a to je zapošljavanje i socijalna inkluzija ove grupe građana. „Drago nam je da Delegacija EU u Srbiji izdvojila sredstva za naš projekat i na taj način podržala zapošljavanje i uključivanje mladih Roma i Romkinja na tržište rada i društvo u celini. Ovim projektom ćemo dati veliku podršku ovoj posebno ugroženoj grupi u Rumi kako bi se bolje integrisali u društvo“, istakao je Stevan Kovačević.

  „Drago nam je da je da je jedan broj mladih, radno sposobnih Roma i Romkinja u okviru projekta unapredila svoja znanja i iskustva, čime su povećali svoje šanse za zaposlenje. Obezbeđivanje jednakih uslova za sve naše sugrađane kada je u pitanju njihovo zaposlenje treba da bude prioritet, i zato se nadamo da će ovaj pilot projekat poslužiti kao primer dobre prakse i drugim opštinama u našoj zemlji u nameri da povećamo procenat zaposlenih radno sposobnih Roma i Romkinja“, izjavila je Marijana Todorović, koordinator projekta.

  Na završnoj konferenciji u okviru projekta, istaknut je značaj programa posredništva za zapošljavanje i programa stručnih praksi u javnim preduzećima ravijenih kroz sam projekat. Predstavljeni su i nova strategija za Socijalno uključivalje Roma i Romkinja u Republici Srbiji i unapređeni Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma u Rumi, kao i preporuke za dalji razvoj i primenu programa posredništva za zapošljavanje. U okviru projekta „Više iskustva za više mogućnosti!“ kreirana je i baza podataka koja sadrži podatke i radne biografije učesnika u projektu kako bi se osigurala dostupnost podataka i za Rome i Romkinje i za poslodavce.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE