Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mlada aktivistkinja Greta Tunberg Tajmova LIČNOST GODINE

  Mlada aktivistkinja za klimu Greta Tunberg proglašena je za ličnost 2019. godine američkog magazina Tajm (Time).

  Časopis je stavio nju na naslovnu stranu sa natpisom Greta Tunberg Moć mladih.

  Šesnastogodišnja Šveđanka je najmlađa osoba koju je taj časopis proglasio za Ličnost godine, rekao je glavni urednik Tajma Edvard Felsental, prenosi televizija NBC.

  „Ona je postala najveći glas o najvećoj temi sa kojom se suočava planeta ove godine, došla je maltene niotkud da predvodi svetski pokret“, rekao je Felsental.

  Napuštajući Konferenciju UN o klimi u Madridu gde se obratila pregovaračima, Tunberg je rekla za AP da je „malo iznenadjena“ Tajmovim priznanjem, koje je posvetila svim mladim aktivistima.

  Ona je rekla da se nada da će konačno biti shvaćene poruke hitnosti koje ona i drugi aktivisti žele da prenesu, da vlade treba drastično da povećaju napore u borbi protiv klimatskih promena.

   (AP Photo/Jacquelyn Martin, file)

  Rekla je da se promenilo iskustvo poslednjih 15 meseci, od solo demonstranta ispred švedskog pralmenta do obraćanja svetskim vođama u Generalnoj skupštini UN.

  „Mislim da život ima mnogo veće značenje sada kada imam nešto da radim što utiče na ljude,“ rekla je Tunberg u telefonskom intervjuu. Rekla je da planira sad da ode kući u Švedsku za malo odmora tokom praznika.

  „Petak za budućnost“

  Tunberg je brzo izrasla u jednu od najupečatljivijih i najmljađih aktivista za borbu protiv klimatskih promena, i podstakla kolektivni pokret u borbi protiv klimatskih promena pošto je protestovala sama ispred švedskog parlamenta za vreme škole petkom kada je imala 15 godina. Ona je držala, sada svetski prepoznatljiv, znak na kome je pisalo „školski štrajk za klimu“, prenosi Tajm.

  Njena inicijativa za štrajk pokrenula je stotine đaka da protestuju tražeći akciju za očuvanje klime širom Evrope i to se brzo proširilo na svet i postalo pokret „petak za budućnost“.

  Fesental je rekao da Tunberg predstavlja širi generacijski pomak u kulturi u kojoj mladi ustaju za ono što veruju od Hongkonga do Čilea, i da je ona „otelotvorenje aktivizma mladih“.

  (AP Photo/Andrea Comas)

  „Za oglašavanje uzbune o predatorskom odnosu čovečanstva prema jedinom domu koji imamo, za donošenje rascepkanom svetu glas koji prevazilazi razna porekla i granice, za pokazivanje svima nama kako bi moglo da izgleda kada nova generacija vodi, Greta Tunberg je Ličnost godine Tajma“, naveo je taj list na svom vebsajtu.

  Tajm bira pobednika na osnovu toga šta je neko učinio da najviše utiče na događaje godine, na bolje ili na gore.

  Prošle godine za Ličnost godine izabrana je grupa proganjanih novinara, uključujući Džamala Kašogija, ubijenog saudijskog disidenta i izveštača Vašington posta.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE