Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mišković traži da mu vrate pasoš

  Vlasnik „Delta holdinga“ Miroslav Mišković danas je zatražio da mu se vrati pasoš koji mu je oduzet pre pet godina.

  U Specijalnom sudu u Beogradu ročište u slučaju u kome se vlasnik „Delta holdinga“ Miroslav Mišković tereti za pomaganje u utaji poreza odloženo je zbog toga što Apelacioni sud i dalje nije utvrdio da li je kiparska kompanija „Hemslejd“ strana u postupku.

  Pravni zastupnik kompanije „Hemslejd“ danas nije pozvan na ročište. Prema rečima odbrane, to bi značilo da ako se ta kompanija kasnije uključi u proces svi transkripti bi morali da se prevode.

  Advokat Zdenko Tomanović rekao je novinarima da suđenje ne može početi pre nego što se pozove advokat zastupnik kiparske firme, naročito ako je toj kompaniji sud blokirao oko 30 odsto akcija zbog sumnje na protivpravnu imovinsku koristi.

  Apelacioni sud odlučio je o žalbi na jemstvo i odluka o jemstvu je ukinuta, a Miškovićeva odbrana, prema Tomanovićevim rečima, očekuje da se donese razumna odluka jer je dosadašnja visina jemstva bila nesrazmerna u odnosu na razlog za njeno donošenje.

  Mišković je zatražio da mu se vrati 11 od 12 miliona evra položenog novca na ime jemstva da neće pobeći tokom sudskog postupka ili da se odredi upis hipoteke na njegovim nekretninama u visini jemstva, ali je Specijalni sud taj zahtev odbio.

  Odlučujući po žalbi Miškovićevog branioca, Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo tu odluku i naložio ponovno odlučivanje o zahtevu Miškovića.

  Polovinom juna prošle godine Miroslav Mišković je osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, jer je, kako je tada saopšteno, pomogao sinu Marku Miškoviću da utaji porez od oko 320,3 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra.

  Istom odlukom, Mišković je oslobođen od optužbi da je oštetio putarska preduzeća, odnosno da je finansijskim poslovanjem izvlačio novac iz njih.

  Apelacioni sud u Beogradu ranije je potvrdio prvostepenu presudu u delu u kojem je vlasnik Delta holdinga oslobođen optužbe da je bio saizvršilac u zloupotrebi službenog položaja.

  Taj sud je istim rešenjem ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje u delu u kojem je Mišković osuđen zbog pomaganja u poreskoj utaji.

  Sudi se ponovo, jer prema oceni Apelacionog suda „prvostepena presuda (u osudjujećem delu) sadrži bitnu povredu odredaba krivičnog postupka budući da su u obrazloženju presude izostali razlozi o odlučnim činjenicama, a oni koji su dati su u znatnoj meri nejasni i protivurečni“.

  Mišković i njegov sin Marko bili su uhapšeni u decembru 2012. godine a posle višemesečnog boravka u pritvoru, pušteni su da se brane sa slobode.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE