Mirjana Popov, NIS - Žena za koju rutina nije opcija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mirjana Popov, NIS – Žena za koju rutina nije opcija

  Svoj posao Mirjana Popov ne bi menjala ni za šta na svetu. Kao ni kolektiv, koji uglavnom čine pripadnici muškog pola. Sa ponosom ističe da je okružena pažnjom, brigom i podrškom u svakom trenutku, a svoj posao opisuje kao dinamičan i izazovan. I možda će neko pomisliti da je reč o ženi koja svoje radne zadatke obavlja u toplini kancelarije, ispred računara… Međutim, zaštitno odelo, rukavice i zaštitni šlem neizostavni su deo Mirjanine radne opreme, a njen posao je terenski…

  Duže od 20 godina, koliko je zaposlena u NIS-u, Mirjana, inženjer industrijskog menadžmenta, svedoči razvoju pančevačke rafinerije, koja se danas smatra jednom od najmodernijih u Evropi. Od obnove proizvodnih pogona nakon bombardovanja do rada na postrojenju „Duboka prerada”, vrednom više od 300 miliona evra, koji je NIS pustio u rad krajem prošle godine.

  Uz to, ona je i jedina žena mehanik među kolegama mehanicima.

  Šta njen posao podrazumeva? Mirjana, jednostavno rečeno, detektuje i rešava probleme ukoliko postoje određene nepravilnosti u radu opreme u rafineriji. Samim tim, pomaže da se kvar ukloni ili da postrojenje nastavi da radi na odgovarajućem nivou.

  17.07.2020. Rafinerija Pancevo – Jedan dan sa Marijanom iz bloka Prerada.

  Za Mirjanu rutina nikada nije bila opcija, pa tako i njen bogati karijerni put uključuje rad na mnogobrojnim projektima u rafineriji, uglavnom na proizvodnim postrojenjima, gde je, kako i sama kaže, uvek imala priliku da stekne nova znanja i veštine. Ističe da joj vetar u leđa za nove poslovne podvige daje i neprocenjivo iskustvo koje je stekla kroz susrete sa novim ljudima – kolegama i izvođačima uz pomoć kojih je usavršavala svoje kompetencije i sa kojima je zajedno gradila svoju profesionalnu karijeru.

  „Na početku mog poslovnog puta kolege su teže prihvatale žene u poslu. Ali bila sam strpljiva i uporna i sada mogu da kažem da mi predusretljivost mojih muških kolega sada ponekad čak pomalo i smeta”, kroz smeh ističe Mirjana i šaljivo dodaje da zna sve o automobilima, računarima i mobilnim telefonima, što vidi kao prednost, jer često može „naučeno gradivo” da podeli sa svojim unucima.

  Upravo su unuci Mirjanin recept za povraćaj energije potrošene tokom dana, a pošto uživa u kuvanju, voli i da ih iznenadi njihovim omiljenim jelom. Dodaje da obožava putovanja, a na domaćem terenu balans održava vožnjom bicikla, što joj je omogućeno i na teritoriji rafinerije, pa tako neretko vrti pedale kako bi što pre stigla do sledećeg pogona na kome je njena asistencija potrebna.

  17.07.2020. Rafinerija Pancevo – Jedan dan sa Marijanom iz bloka Prerada.

  Možda Mirjanina priča zvuči nesvakidašnje u društvu u kome i dalje postoje određene podele na „muško” i „žensko” pitanje ili „muška” i „ženska” zanimanja. Kako navode u NIS-u, ponosni su na Mirjanu, kao i na mnoge druge NIS-ove heroine koje svojim radom, znanjem i umećima, kako u administraciji, tako i na terenu, doprinose dugoročnom razvoju i napretku kompanije. Napominju da je NIS među 1800 kompanija u svetu koje su potpisnice sedam principa Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena i ističu da veruju u jednake šanse za sve. Iz tog razloga za više od 11.000 svojih zaposlenih koji dolaze iz oko 20 zemalja sveta NIS kreira ambijent u kome svako može da iskaže svoj potencijal, bez obzira na pol, nacionalnu pripadnost ili versko opredeljenje. Upravo u negovanju raznolikosti, ali i poštovanju ravnopravnosti, NIS vidi oslonac za dalji rast i stub svoje dugoročne održivosti, a tako će, kako navode, ostati i ubuduće.

  Izvor: BIZlife magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE