Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministri Srbije, Albanije i S.Makedonije u Nišu „OTVARAJU“ Balkan?

  Ministri i predstavnici vlada Srbije, Albanije i Severne Makedonije sastali su se u Nišu u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, gde će tokom vikenda razgovarati kako da se uklone barijere za biznis i građane.

  Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, cilj je da učesnici skupa razrade plan kako da se popravi protok robe, usluga i ljudi, kao i da se ukloni sve što tri ekonomije vide kao prepreke za razvoj i napredak u radu.

  Mali je poručio da postoji politička volja da ove tri zemlje funkcionišu kao jedna i da budu usklađene fitosanitarne i carinske procedure, kao i da se olakša protok robe.

  Cilj nam je da u ovom kratkom vremenskom perodu pokušamo da rešimo sve probleme koji su vezani za slobodan protok ljudi, roba i usluga u ove tri zemlje, očekujući da će i druge zemlje u regionu da se uključe u inicijativu.

  „Ja zamišljam region Zapadnog Balkana bez granica, kao jedinstveno tržište, bez barijera, da kamioni više ne čekaju na granicama, da je slobodan protok robe, da ljudi mogu bez problema da nađu posao u ove tri zemlje, da se međusobno priznaju radne dozvole. Sve su to teme o kojima diskutujemo u naredna tri dana i očekujem konkretna rešenja“, rekao je Mali u Nišu.

  U naredna dva dana predstavnici šest sektorskih grupa razgovaraće o olakšicama za uvoz, izvoz i kretanje robe, slobodnom kretanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, slobodnom kretanju industrijskih proizvoda, o pristupu tržištu rada, jedinstvenom elektronskom identitetu za građane Otvorenog Balkana i jedinstvenom informacionom sistemu.

  Ministarka finansija i ekonomije Albanije Delina Ibrahimaj izrazila je nadu da će predstojeći vikend biti uspešan za ministarstva sve tri vlade i da će doprineti da se „Otvoreni Balkan što pre desi“.

  Drago mi je što smo ovde zahvaljujući političkoj volji naša tri lidera, kako bismo našoj biznis zajednici obezbedili sve benefite, a našem regionu donosimo prosperitet, rekla je Ibrahimaj.

  Zamenik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Severnoj Makedoniji Trajan Dimkovski istakao je da realizacija inicijative „Otvoreni Balkan“ neće biti laka, ali da će se sve tri vlade zajedno boriti da ona uspe.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE