Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  isporuka nafte

  Ministarstvo razrađuje varijante za slučaj PREKIDA ISPORUKE nafte

  Razrađuju se varijante za slučaj prekida isporuka nafte NIS-u Jadranskim naftovodom (JANAF), saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

  Kako se navodi, obezbeđivanje stabilnog snabdevanja naftnim derivatima je prioritet za Ministarstvo rudarstva i energetike, koje analizira sve varijante i rešenja za obezbeđivanje sigurnog snabdevanja domaćeg tržišta u slučaju prekida isporuke sirove nafte JANAF-om.

  Analiziraju se mogući pravci isporuke nafte

  Trenutno se analiziraju mogući pravci snabdevanja sirovom naftom i naftnim derivatima iz terminala i rafinerija u okruženju, kao i raspoložive pravne, poslovne, logističke i tehničke mogućnosti za uvoz sirove nafte i derivata ukljuljučujući putem cevovoda, železnicom, cisternama i rečnim transportom, odnosno kroz luke, kažu iz Ministarstva.

  „Takođe se sagledavaju efekti promena u načinu snabdevanja na rad domaćih rafinerijskih kapaciteta, mogućnosti korišćenja domaće nafte i povećanja rezervi nafte i derivata u skladištima, kako bi se što adekvatnije odgovorilo na moguće prekide isporuke naftovodom JANAF. Pored toga, biće sagledane sve mogućnosti da se snabdevanje JANAF-om produži, uz preduzimanje mera za stvaranje rezervi za premošćavanje mogućih poremećaja“.

  isporuka nafte

  gorivo, isporuka nafte

  Oni dodaju da se transport sirove nafte u Srbiju obavlja pre svega cevovodnim putem, odnosno naftovodom JANAF, koji povezuje luku Omišalj sa transpornim sistemom JP Transnafta, odakle se otprema do rafinerija u Novom Sadu i Pančevu.

  JANAF najavio obustavu

  Inače, Jadranski naftovod JANAF najavio je obustavu isporuke nafte Naftnoj industriji Srbije (NIS), a ukoliko dodje do ovoga rafinerija nafte u Pančevu neće imati mogućnost da nastavi rad, a sa radom će stati i Petrohemija, prenela je današnja Politika.

  Jedino što bi Zapad, koji na ovaj način kažnjava NIS i njegove većinske vlasnike „Gaspromnjeft“, moglo da spreči da stane sa isporukama je da se sukobi u Ukrajini do tada prekinu, navodi list.

  Izvor: BIZLife, Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE