Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarstvo: U Srbiji nađen kalcijum-karbonat dobrog kvaliteta

  Srbija je, srazmerno svojoj veličini, veoma bogata mineralnim sirovinama, uključujući i onima koje Evropska unija prepoznaje kao kritične za privredni razvoj, a nađen kalcijum-karbonat dobrog kvaliteta, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

  Ministarstvo se oglasilo povodom objave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je u Srbiji nađen kalcijum-karbonat, kao i da je u jednom od najsiromašnijih delova zemlje pronađeno veliko nalazište zlata.

  „Кako se u fokusu javnosti od nedavno našao kalcit, Ministarstvo rudarstva i energetike oseća se obaveznim da javnosti približi značaj i upotrebnu vrednost ovog minerala pogotovo njegove ekološke karakteristike, imajući u vidu da se ovaj mineral upravo koristi, između ostalog, i u filterima za prečišćavanje vode i odsumporavanje“, navodi se u saopštenju.

  Objašnjeno je da je kalcit vrsta kalcijum karbonata (formula CaCo3), izuzetno čistog prirodnog kalcijum karbonata – u slučaju Srbije čistoće 99,63 procenta, što ga čini jednim od najčistijih kalcijum karbonata u svetu.

  Njagova primena je izuzetno širokog spektra i koristi se gotovo u svim industrijama – od boje lakova, plastike, papira, pa sve do sirovine za farmaciju, kozmetiku, aditiva za prehranu, u hemijskoj industriji…

  „Vrednost kalcijum karbonata je srazmerno velika njegovoj čistoći, tačnije kada nema primese olova, žive, kadmijuma, magnezijuma u velikim količinama, baš kao onaj koji je nađen u Srbiji. Uspešno se vrše istraživanja mogućnosti primene kalcijuma za proizvodnju baterija budućnosti koje bi mogle da zamene litijumske baterije“, navelo je ministarstvo.

  Vađenje kalcijum karbonata nije štetno po životnu sredinu

  Dodaje se da je vađenje kalcijum karbonata jednostavno, bezbedno i nije štetno po životnu sredinu, zahvaljujući savremenim tehnologijama koje se koriste u postupku.

  „Trenutno se za industrije farmacije, kozmetike i prehrambene reagense, sirovina kalcijum karbonata uvozi u Srbiju i region u potpunosti, što otvara prostor za pozicioniranje Srbije kao vodećeg regionalnog izvoznika u budućnosti“, istaklo je Ministarstvo.

  Stav tog ministarstva je da moderno rudarstvo i zaštita životne sredine mogu i moraju biti komplementarni procesi. Takva strategija, kako je istaknuto u saopštenju, najbolje se može primeniti upravo na kalcitu, čime bi se obezbedilo ne samo puko očuvanje životne sredine, već aktivno učešće u njenoj zaštiti.

  „Naša mineralna bogatstva će nam mnogo značiti u godinama koje dolaze, imajući u vidu da su mineralni resursi ključni i za proces energetske tranzicije, za razvoj novih, ekološki prihvatljivih tehnologija bez kojih nema razvoja obnovljivih izvora energije, skladištenja električne energije i novih ‘pametnih! tehnologija“, ocena je resornog ministarstva.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE