Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarka zahvaljuje penzionerima na „velikom razumevanju“

  Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Кisić izjavila je da je država posvećena unapređenju kvaliteta života penzionera i njihovom boljem statusu.

  Кisić je u Vrnjačkoj Banji na okruglom stolu „Položaj penzionera u Srbiji, povećanje penzija“ zahvalila penzionerima što su imali veliko razumevanje za različite izazove sa kojima se država suočavala, među kojima je bila i finansijska konsolidacija.

  Podsetila je da su proteklih godina nekoliko puta povećane penzije i isplaćivala im je jednokratna pomoć, a da penzionere 1. novembra očekuje povišica od devet odsto.

  Кisić je istakla važnost stabilnosti penzijskog sistema i dodala da su penzije u ovoj godini sedam meseci isplaćivane bez ikakvih dotacija iz republičkog budžeta.

  „To je odličan pokazatelj dobrog funkcionisanja države, jer se prvi put od osnivanja penzijskog fonda desilo da se penzije za kategoriju zaposlenih, koji su najbrojniji i čine 85 odsto ukupnog broja penzionera, isplaćuju iz izvornih prihoda tog fonda“, navela je ministarka.

  Pixabay

  Istakla je da je u budžetu Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2022. godinu izdvojeno 650 miliona dinara za finansiranje troškova rehabilitacije korisnika penzija u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjama, za finansiranje kulturnih i sportsko-rekreativnih manifestacija, kao i za solidarnu pomoć korisnicima sa najnižim penzijama.

  Predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić rekao je da penzionerska populacija trenutno broji 1.669.000 ljudi i da su penzioneri do sada imali visoku svest i razumevanje za sve izazove sa kojima se država suočavala.

  Na okruglom stolu je rečeno i da će posle formiranja nove Vlade Srbije početi rad zajednička komisija Ministarstva i predstavnika penzionerskih udruženja, u okviru koje će biti raspravljano o svim aktuelnim problemima penzionerske populacije i biti predlagana odgovarajuća rešenja.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE