Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Auto-put

  Inicijativa za ZABRANU PRETICANJA kamionima na auto-putu

  Ministar saobraćaja Tomislav Momirović pokrenuo je inicijativu da se teretnim vozilima zabrani preticanje na auto-putu, sa ciljem dodatnog ubrzavanja saobraćaja i podizanja bezbednosti.

  Nakon analizirane uporedne prakse i različitih pilot projekata, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uputilo je Putevima Srbijeinicijativu za izradu studije o zabrani preticanja za teretna vozila na auto-putevima u određenim vremenskim intervalima kada je pojačan intenzitet saobraćaja.

  „Cilj nam je da ubrzamo saobraćaj kako bi ljudi putujući auto-putevima do svojih odredišta stizali brže. Zabranom preticanja za teretna vozila na auto-putevima će se smanjiti gužve, ubrzati saobraćaj i dodatno povećati bezbednost učesnika u saobraćaju“, istakao je ministar nakon održane panel diskusije „Električni automobili – prilike, prepreke i globalni trendovi“.

  Momirović je dodao da je Srbija važna tranzitna zemlja u Istočnoj Evropi, a da ministarstvo trenutno radi na izradi Nacionalne strategije razvoja saobraćaja.

  Subvencije za električna taksi vozila

  „Кada je reč o daljem razvoju e-mobilnosti Vlada Srbije daje podršku putem subvencija za javni prevoz (taksi prevoz) od 8.000 evra za kupovinu novog automobila s električnim ili hibridnim pogonom, a obezbeđene su i subvencije do 5.000 evra za građane za kupovinu vozila na električni ili hibridni pogon“, kazao je on.

  Tomislav Momirović, Beta

  Dodao je da očekuje da se privatni sektor dodatno aktivira i uključi kada je reč o obezbeđivanju i uvođenju punjača za električne automobile na mestima gde su hoteli, moteli, odmarališta ili pumpe na putevima u Srbiji.

  Momirović je na panelu s ostalim učesnicima razgovarao i o raspoloživoj infrastrukturi za električne automobile, uvođenju zajedničkog sistema elektronske naplate putarine u zemljama „Otvorenog Balkana“, aktuelnim projektima i strateškim okvirima, ali i o budućim koracima u pravcu ubrzanja saobraćaja i povećanja bezbednosti, navedeno je u saopštenju.

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE