Ministarka poručuje: Primanja majki i porodilja ne smeju biti "degradirajuća"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarka poručuje: Primanja majki i porodilja ne smeju biti “degradirajuća”

  Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Djukić Dejanović izjavila je da je Radna grupa koja prati primenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom završila predlog izmena tog propisa, a kojim će biti popravljen položaj žena koje su tek počele da rade ili su radile nekoliko meseci, objavio je Blic.

  Đukić Dejanović je u izjavi za taj list kazala da je Radna grupa kojom upravlja izradila izmene kojima se drugačije obračunavaju primanja za tu kategoriju majki i porodilja i ocenila da taj iznos ne sme biti “degradirajući”.

  “Sada je na zajedničkoj oceni nadležnih ministarstava definitivan predlog sume. Nadam se da će jedna od prvih usvojenih odluka Skupštine u Novoj godini biti upravo ove izmene”, rekla je Đukić Dejanović.

  Ona je dodala i da će izmenama biti ispravljeno regulisanje prava porodilja koje su imale primanja iznad hiljadu evra.

  “Sada u zakonu stoji da im se računaju tri prosečne plate, što je, primera radi, za žene koje su zarađivale i znatno preko hiljadu evra značajno umanjenje mesečnih prihoda…U predlogu izmena je da se ne računaju kao do sada tri prosečne plate, već pet”, najavila je Đukić Dejanović.

  Inicijativa “Mame su zakon” koju čine nezadovoljne majke i trudnice koje traže izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom organizovala je protestnu šetnju 25. septembra u Beogradu, 11. oktobra u Nišu, 4. novembra u Novom Sadu i protest ispred Vlade Srbije 15. decembra.

  Izvor: Blic/Beta

  Foto: Jelena Vučetić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE