Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarka Mihajlović obećala: Neće biti restrikcija struje

  Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da država svakodnevno radi na obezbeđivanju potrebnih količina energije i energenata i da neće biti ograničenja niti restrikcija.

  Ona je rekla da su zbog krize Evropa i svet suštinski u vanrednoj situaciji.

  „Nije laka situacija, nismo ni svesni koliko je velika kriza. Država se svakodnevno trudi da obezbedi sve što je potrebno, ali postoje stvari na koje ne možemo da utičemo. Zvanično nismo u vanrednoj situaciji, ali suštinski su i Evropa i svet u vanrednoj situaciji, jer je ovo kriza koja će da traje i koja vodi ka velikoj recesiji“, rekla je Mihajlović gostujući na Televiziji Hepi.

  Dalekovod, struja (Pixabay)

  Ona je podsetila da su projekcije rasta Svetske banke za ovu godinu bile 5,7 odsto, sada su 2,7 i očekuje se dalji pad.

  „Svaki put kad razgovaram sa ministrima energetike iz drugih zemalja, vidim da imaju ozbiljne probleme da obezbede minimum koji smo mi već obezbedili“, rekla je ona.

  Dodala je da je razgovarala  sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim o saradnji u gasnom sektoru, jer kada sledeće godine bude završena interkonekcija sa Bugarskom, imaćemo mogućnost da nabavljamo i azerbejdžanski gas.

  Razgovarali smo i o saradnji u elektroenergetici, jer Azerbejdžan izvozi i električnu energiju, kao i o poljoprivredi“, dodala je.

  Mihajlovićeva je naglasila da je veće korišćenje obnovljivih izvora energije jedini način da se osigura dugoročna energetska bezbednosti, a ujedno i privredni rast.

  „Moramo da iskoristimo svoje potencijale za sebe. Ljudi koji vode preduzeća u elektroenergetskom sektoru žive u dalekoj prošlosti i ne razmišljaju strateški. Naš predlog je da ubrzamo izgradnju novih kapaciteta i da EPS bude centar tog razvoja, da pravi strateška partnerstva sa investitorima i da energija koja se kod nas proizvede prvo bude za potrebe Srbije, pa tek onda za izvoz. To je jedini način da budemo stabilni i bezbedni u energetici, a ujedno je i put ka privrednom razvoju“, rekla je ona.

  Brnabić garantuje: Neće biti restrikcija

  Izvor: TV Hepi, agencije

  Foto: Beta/Ministarstvo rudarstva/Zoran Petrović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE