Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarka „jako dobro zna situaciju“: Predstavljeno pet principa za veće plate u nauci

  Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija predstavilo je predlog reforme sistema plata u nauci, zasnovan na pet principa.

  To su: „jedna plata po naučnom zvanju“, „povećanja najnižih plata“, „neće dolaziti do smanjenja plata“, „postojanje finansijske motivacije za napredovanje u zvanjima“ i „nagrađivanje najboljih“.

  U saopštenju Ministarstva piše da je cilj tog predloga da budu rešeni „dugogodišnji izazovi u vezi sa pravičnim i motivišućim naknadama“ za rad naučnika i istraživača.

  Predlog rešenja je predstavljen Zajednici instituta Srbije, koju čine 68 instituta od nacionalnog značaja za državu, i to naučnih i istraživačko–razvojnih instituta.

  Ministarka Jelena Begović je kazala da „jako dobro zna situaciju sa platama“, te da, komunicira sa ljudima iz instituta, institucija.

  „Šest meseci radimo na ovom predlogu rešenja i nije nam lako, jer smo želeli da nađemo način da zadovoljimo pet definisanih polaznih principa za dobrobit naučne zajednice“, kazala je ona.

  Prema njenim rečima, namera predlagača je da polazeći od tih principa napravi sistem i „uvede red među plate za naučnike“.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE