Ministar: Ko ne voli socijalne karte, taj voli korupciju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministar: Ko ne voli socijalne karte, taj voli korupciju

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đordjević izjavio je danas da će u budžetu za narednu godinu biti izdvojeno znatno više novca za brigu o najugroženijima, a najbitniji zadatak ministarstva biće izrada socijalnih karata.

  “Jedinstvena bazu podataka biće načinjena na osnovu socijalnog statausa građana, na osnovu koje se može planirati javna politika u domenu socijlane pomoći, zapošljavanja, penzija, zdravstva”, kazao je on konferenciji “The Economist: Svet u 2018” u Skupštini Srbije.

  Prema njegovim rečima, uvodjenjem sistema socijalnih karta sprečiće se eventualne zloupotrebe i omogućiti pravednija raspodela tako što će socijalnu pomoć dobijati korisnici kojima je zaista potrebna.

  Kako je istakao, “socijalne karte će pomoći državi da se obračuna sa korupcijom, jer će obezbediti pregled imovine i prihoda, pojedinaca i povezanih lica, a istovremeno će olakšati borbu protiv stigmatizacije u društvu, jer postoje oni koje je sramota da zatraže socijalnu pomoć koja im pripada”.

  On je naveo i da su neke zemlje u regionu, poput Makedonije i Crne Gore, formirale baze podataka koje mogu da koriste mnoge državne institucije, što omogućava da se iz socijalne pomoći isključe oni koji ne bi trebalo da je ostvaruju, dok se drugima olašava dolazak do nje.

  Kako je dodao, socijalne karte imaju samo skandinavske zemlje koje poseduju registar stanovništva, dobre poreske uprave i sisteme pa u svakom momentu imaju uvid u to ko raspolaže kolikom prihodom i imovinom.

  “Upravo zato Srbija želi da uvede sistem socijalnih karata sa ciljem obezbedjenja pravične i ekonomične raspodele socijalne pomoći i drugih davanja čija svha je pravednije ostvarivanje socijalnih prava gradjana”, rekao je on i dodao da je ideja uvodjenja socijalnih karata proistekla iz analize stanja siromaštva u Srbiji i stanja sistema socijalne zaštite.

  Đordjević je naglasio da su njaveći protivnici uvodjenja socijalnih karata osobe skone korupciji, jer će se uvezivanjem podataka iz raznih institucija videti ko i sa kolikom imovinom raspolaže, odnosno kako se do nje došlo.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE