Masovna hapšenja zbog pranja novca i utaje poreza

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Masovna hapšenja zbog pranja novca i utaje poreza

  Policija je, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Poreskom policijom, uhapsila 16 osoba, dok je za jednom raspisana potraga. Uhapšeni su osumnjičeni da su kao organizovana kriminalna grupazloupotrebili položaj i “prali novac” i utajili porez.

  Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da je pokrenulo istragu protiv 36 osoba, uključujući i uhapšene, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao organizovana kriminalna grupa u periodu od 1. januara 2015. godine do 14. decembra 2017. godine na teritoriji Republike Srbije vršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca i poreska utaja.

  Kako se objašnjava u saopštenju, organizovana kriminalna grupa osnovala je četiri privredna društva preko kojih je poslovala tako što je po osnovu fiktivnih faktura o navodno pruženim uslugama primala uplate od većeg broja privrednih društava sa teritorije Republike Srbije, a potom novac transferisala u Republiku Makedoniju na nerezidentne račune društva koje su u navedenu svrhu u inostranstvu osnovali, nakon čega su novac podizali i vraćali ga u Srbiju uplatiocima koji su na ovaj način izbegavali plaćanje poreza.

  U navedenom periodu od strane najmanje 17 uplatilaca na račune privrednih društava pod kontrolom organizovane kriminalne grupe je uplaćeno ukupno 518.000.000 dinara koji iznos im je nakon “pranja novca“ izvršenog na napred navedeni način od strane orgnaizovane kriminalne grupe i vraćen. Istovremeno, odgovorna lica privrednih društava – uplatilaca su na ovaj način i oštetili budžet Republike Srbije po osnovu neplaćenog poreza u ukupnom iznosu od oko 90.000.000,00 dinara, dok je organizovana kriminalna grupa naplaćujući za svoje usluge proviziju u iznosu od 6-10% od uplaćene sume stekla protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 140.000.000,00 dinara.

  Iz MUP-a je istovremeno saopšteno da su, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Poreskom policijom, uhapšeni E.H. (55), odgovorno lice privrednih društava “Faktor promet“ doo, “Focus mediator company“ doo i „Brantom enterprises limited“ U.K. London, koji se sumnjiči da je organizator organizovane kriminalne grupe, odgovorno lice preduzeća “Feniks medicom“ doo Z.J. (52) i odgovorno lice privrednog društva “Marketing solutions pro“ doo J.B. (27).

  Uhapšeni su i M.B. (37), S.J. (52), R.I. (49), Z.K. (60), Z.K. (60), Ž.V. (44), N.K. (30), M.I. (62), S.M. (58), P.R. (33), I.M. (23), A.J. (21), R.J. (57) i R.H. (18), dok je za još jednom osobom raspisana potraga.

  Svi uhapšeni biće saslušani u Tužilaštvu, nakon čega će biti doneta odluka o daljem toku postupka.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE