Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministar Dmitrović otkrio USLOV za dobijanje 20.000 EUR za stan

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je mere pomoći za mlade bračne parove i mlade roditelje kako bi se unapredila demografska situacija u našoj zemlji. Ipak, kako kaže ministar za demografiju i brigu o porodici Ratko Dmitrović, ovo je samo deo mera.

  On je istakao za TV Prva da „država nije uzela kredit“ da bi obezbedila stimulaciju građana, a prve tri mere su 300.000 dinara za prvo dete, olakšice za studente koji reše da postanu roditelji, kao i pomoć oko rešavanja stambenog pitanja.

  „Nije uzet kredit. Nađeno je ono što treba da se nađe u budžetu. Samo da vidimo kakve će rezultate te mere da daju. To je u okviru Zakona finansijske pomoći porodici koji je donet 2018. Stimulansi će biti za prvo, drugo, treće i četvrto dete. Mere koje je izneo predsednik su samo jedan deo“, istakao je Dmitrović i naveo da će te mere biti na snazi do kraja januara.

  Dmitrović navodi da je u pitanju kompleksan problem kada je reč o demografiji i naveo da nije u pitanju samo novac. Istakao je da je fertilitet u razvijenijoj i bogatoj Norveškoj 1,6, a u Srbiji 1,5.

  Vučić najavio: Za prvo dete 300.000, umesto dosadašnjih 100.000 RSD

  Koji je uslov za dobijanje 20.000 evra za stan?

  Govoreći o pomoći u rešavanju stambenog pitanja, odnosno 20.000 evra, on je naveo da treba videti sa pravnicima kako će to izgledati, ali je objasnio „da će sigurno uslov biti da su partneri u braku“. Naveo je da će od januara većina stvari biti poznate.

  „Ako neko ne želi da ima dete, to je potpuno legitimno i ne može novac da ga stimuliše. Ovo su ozbiljne sume novca za početak, kada se dece podiže. Posebno bih skrenuo pažnju na meru o studentima – mogućnost da bračni par od 20, 21, 22 godine starosti odluči da ima decu, ali studira. Ta studentkinja dobija olakšice, nema rokove, ne gubi godinu, odnosno može da završi fakultet do 26. godine (28. ukoliko je u pitanju medicinski fakultet). Nema obnavljanja godine, što je bitno“, naveo je on i istakao da će studenti biti u mogućnosti da se dogovore sa profesorom kada je reč o polaganju ispita.

  Dmitrović: Ove mere rešiće problem zapošljavanja kod mladih žena

  Dmitrović se osvrnuo na problem kod mladih žena kada je reč o zapošljavanju, jer poslodavci pitaju te osobe da li su udate i da li planiraju da imaju decu, te se onda u većini slučajeva desi da budu precrtane sa liste kandidata. Ministar smatra da se ovom merom rešava taj problem.

  On je aludirao na to da je bolje da žene u mlađim godinama formiraju porodicu.

  „Žena koja rađa sa 23 godine, stopa sterilnosti kod nje je oko pet odsto, sa 30, 33 godine penje se na oko 55 odsto…“, objasnio je Dmitrović.

  Demograf o 300.000 RSD za dete: „Nerentabilno“ ulaganje

  „Više se dece rodilo za vreme ratova“

  „Mi smo pali ispod sedam miliona stanovnika. Više dece se rodilo za vreme balkanskih ratova, odnosno Prvog i Drugog svetskog rata. Zašto bogati ljudi imaju jedno, eventualno dvoje dece? Tri opštine u Srbiji – Tutin, Preševo i Novi Pazar imaju visoki prirodni priraštaj, gde je islam dominantan. Kod njih porodica još nešto znači. Demografija ne može da se obnovi bez porodice“, objasnio je ministar.

  Dmitrović je istakao da je zajedničko kod porodica sa više dece to što su vernici.

  „Porodice koje imaju mnogo dece su skromnih materijalnih mogućnosti i ta finansijska situacija u kojoj su nije zbog toga što ih imaju više… Vole decu“, naveo je ministar.

  Porodice sa više dece već dobijaju pomoć, tvrdi ministar

  Govoreći o porodicama koje već imaju troje ili četvoro dece, on je istakao da te porodice već dobijaju pomoć, ali da se razmišlja o nekim dodacima. Takođe je objasnio da će biti razgovora o dečjem dodatku.

  Hit reakcije na Vučićevih 20.000 EUR za stan: „Dete mi ‘dođe’ 200.000 RSD“

  Izvor: BIZLife/TV Prva

  Foto: Beta/Saša Đorđević

  What's your reaction?

  Komentari

  • Tara

   Sta je sa kreditnim olaksicama zenama koje zive kao podstanari, koje su izgubile supruga od korone u vreme izbora i jeku precutane zaraze, dok nije postojala vakcina? Zenama koje nemaju dece ili mozda ne mogu da ih imaju? Ne doprinosimo drustvu pa nista ni ne zasluzujemo. Moram da se udam da bih stekla uslov za olaksicu? Da rodim? Jedinu nekretninu koju imam sa 30 i kusur godina je 2x1m na bezanijskom groblju. Strasno.

  • Roki

   Koju pomoć imaju roditelji koji imaju 3-4 dece. Ja imam 3 dece i neprimam nikakvu pomoć od države i nemoj da baronisete. Ja radim ,supruga radi naša ukupna primanja su 75 hiljada mesečno. Gde plaćam mesečno stan 200 evra i ostalo kako nam bog da. Kada smo predali za dečiji dodatak odbili su nas i rekli da imamo prevelika primanja. Ako su ovo prevelika primanja onda sam ja lud. Troje dece svi idu u osnovnu školu,plaćam stan 200 e plus režije,živimo od ženine plate od 35 hiljada mesečno. Ja moram da radim po tri posla da bih živeo koliko toliko bolje. I ti meni pricas o nekoj pomoći,daću ja tebi moja primanja ,decu,iznajmljen stan pa onda zivi ako možeš i budi normalan.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE