Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  milorad grčić

  Nova: Mihajlović podnela prijavu protiv Grčića – oštetio EPS za 500 miliona €

  Protiv bivšeg v.d. direktora “Elektroprivrede Srbije” Milorada Grčića podneta je krivična prijava zbog toga što je, kako se navodi, nesavesnim postupanjem i prekoračenjem svojih ovlašećenja naneo državi štetu od preko 500 miliona evra i ugrozio njen bezbednosni sistem, piše Nova.

  U dokumentu do kog je došao ovaj portal, navodi se da je Milorad Grčić obmanuo predsednika Srbije, vladu i nadležno ministarstvo kad je rekao da je EPS spreman za zimsku sezonu.

  Pozivajući se na izbore u pravosuđu, ovaj portal piše da je prijavu protiv Grčića podnela ministarka i potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović, koja ga je optužila da je prekoračio granice službenog ovlašćenja i nesavesno postupao u vršenju službe.

  “On je ugrozio energetsku, a time i državnu bezbednost Republike Srbije i naneo štetu od preko 500.000.000 miliona evra, čime je za ovaj iznos doveden u opasnost državni budžet, što će se odraziti u narednim mesecima”, navodi se u prijavi.

  Beograd, 03.02.2021. – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlovic prisustvovala je javnoj raspravi o Nacrtu zakona o obnovljivim izvorima energije i Nacrtu zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, danas u Privrednoj komori Srbije u Beogradu. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC/MO)

  Milorad Grčić – Lažno prikazivanje predsedniku, vladi i ministarstvu

  Iz ministarstva stižu optužbe da je Milorad Grčić lažnim prikazivanjem predsedniku, vladi i ministarstvu izjašnjavao pozitivno o spremnosti kapaciteta, navodi se.

  “On je tvrdio da su svi proizvodni kapaciteti, izuzev TENT blok B1, ispravni i spremni za predstojeću zimsku sezonu. Naveo je da Srbija energetski bezbedna, navodeći da su na svim ugljenim linijama površinskih kopova RB ‘Kolubara’ završani planirani remonti, tako da proizvodnja uglja u zimskim mesecima može nesmetano da se obavlja”, piše u krivičnoj prijavi.

  Dalje se navodi da je Grčić, tokom posete Aleksandra Vučića TENT-u B, 11. novembra 2021. godine, obavestio prisutne da je na deponiji TE bilo 1,5 miliona tona uglja prihvatljivog kvaliteta, čime je garantovao da je sistem spreman dočekuje zimu i da će rad istog biti pouzdan. On je, kako se navodi, naglasio ida neće biti potrebe za dodatnim uvozom električne energije.

  mića grčić, scrn

  Vlada Srbije nije dobila informacije

  “To se pokazalo kasnije kao neistinito. Kriza 12. decembra je pokazala da su uzroci problema upravo nedovoljne količine uglja, loš kvalitet tog uglja i u neprihvatljivoj meri pomešanost uglja sa umuljanom zemljom koja je dovela do zagušenja kanala za snabdevanje kotlova ugljem”, piše u krivičnoj prijavi.

  Dalje se navodi da nije organ u Vladi Srbije nije dobijao informacije o problemima o snabdevanju ugljem ili nekim drugim problemima. Prvi put su informacije dostavljene kad se dogodio kolaps 12. decembra.

  „Na osnovu utvrđenog konstatuje da su sva izveštavanja uprave JP EPS bila netačna i neistinita, čime je državni vrh doveden u zabludu. Time je direktno ugrožena energetska bezbednost Republike Srbije , a taj problem je prevaziđen iznuđenom kupovinom električne energije i energenata po izuzetno visokim cenama radi održavanja u radu blokova u funkciji, kao i radi pokretanja blokova van funkcije“, navodi se u dokumentu.

  Izvor: Nova

  Foto: Beta/Emil Vas

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE