Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MILIONSKI GUBICI: Oružari PRETE protestom, traže SMENU pukovnika

  Samostalni sindikat fabrike Zastava oružje, u otvorenom pismu ministru odbrane Nebojši Stefanoviću, istakao je da to Ministarstvo i dalje ignoriše zahteve radnika fabrike da smeni pukovnika Vojske Srbije Ivicu Marjanovića, koji već petu godinu predsedava Nadzornim odborom fabrike.

  „Rezultat upravljanja i nepoštovanja fabričkih procedura su gubici od preko 40 miliona dolara ostvareni samo od 2017. godine od kada je Ivica Marjanović predsednik Nadzornog odbora, što je doprinelo da ukupni gubici preduzeća prelaze 18 milijardi dinara“, smatraju u sindikatu.

  Ocenili su da su zahtevi radnika fabrike za smenu utemeljeni na „neoborivim činjenicama“.

  „Sindikat ponovo upozorava i zahteva da Ministarstvo odbrane uzme u obzir brojne pritužbe sindikata, stručne javnosti i inženjera fabrike koji su brojnim pismenim i usmenim sugestijama argumentovano upozoravali na do sada nezabeležen način upravljanja fabrikom, brojne primere zloupotrebe upravljačke funkcije i neprimerenog načina rada“, navedeno je u otvorenom pismu.

  Napominje se da se odgovornost Nadzornog odbora ogleda u devastiranju i razaranju fabričkog sistema „kao rezultat stalnih i protivstatutarnih smena izvršnih direktora, nižeg rukovodećeg kadra, mešanja u rukovodne nadležnosti, kao i kršenje fabričkog Statuta“.

  Sindikat ističe da je predsednik Nadzornog odbora učestvovao u donošenju niza odluka štetnih po fabriku gde su odobravane donacije u višemilionskim iznosima, što je uzrokovalo da pored svih finansijskih obaveza radnicima fabrike nije povezan staž.

  Sindikat naglašava da je „već godinama prisutna potpuna privatizacija javne funkcije“ i dodaje da su ključne i strateške odluke po fabriku donošene telefonskim putem, pa je tako i procena imovine fabrike usvojena na telefonskoj sednici.

  Pukovnik ima zaštitnika?

  „To je za rezultat imalo višestruko umanjenje vrednosti 45 hektara fabričkog zemljišta koje se nalazi u najužoj gradskoj zoni, kao i umanjenje vrednosti objekata i fabričke opreme“, stoji u pismu.

  Navodi se da je Nadzorni odbor odgovoran i za promašaje prilikom kupovine fabričke opreme „koja danas ne daje efekat podizanja proizvodnog kapaciteta i po mišljenju stručne fabričke javnosti takvi promašaji se mere iznosima od nekoliko miliona evra“.

  Ocenjuje se da sve to do sada nije bio dovoljan razlog da se preispita rad predsednika Nadzornog odbora.

  U sindikatu smatraju da sve veći gnev kod radnika stvara i činjenica da je Ministarstvo gluvo na fabričke probleme i da iza ovakvog načina upravljanja Nadzornog odbora stoji Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane, za koga Ivica Marjanović kaže da je njegov zaštitnik.

  „Zbog toga je sve veći pritisak radnika da se što pre organizuje protest u Beogradu.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE