Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novac, bogatstvo

  Ohrabrujuća prognoza uprkos krizi: Svet će imati 40% više milionera do 2026.

  Svet će 2026. imati skoro 40 odsto više milionera u poređenju sa krajem prošle godine, prema izveštaju Credit Suisse Research Instituta.

  Petogodišnji izgledi su „da će bogatstvo nastaviti da raste“, rekla je Nanet Hečler-Faid’herb, glavni investicioni direktor za region EMEA i globalni šef ekonomije i istraživanja u Credit Suisse.

  Veća inflacija „daje veće prognozirane vrednosti za globalno bogatstvo kada je izraženo u tekućim američkim dolarima, a ne u realnim američkim dolarima“.

  „Naša prognoza je da bi do 2024. globalno bogatstvo po odrasloj osobi trebalo da pređe granicu od 100.000 dolara i da će broj milionera da premaši 87 miliona pojedinaca u narednih pet godina“, rekla je Hečler-Faid’herb u saopštenju, prenosi Forbes.

  Podstaknuto rastućim cenama akcija i niskim kamatnim stopama, globalno bogatstvo povećalo se prošle godine. Iznosilo je 463,6 biliona dolara, što je povećanje od 9,8 odsto na berzi, navodi Credit Suisse u svom godišnjem „Izveštaju o globalnom bogatstvu za 2022“. Bogatstvo po odrasloj osobi poraslo je za 8,4 odsto na 87.489 dolara, navodi se u saopštenju.

  Bogatstvo, svet, milioner

  Bogatstvo, svet, milioner (Pixabay)

  Severna Amerika i Kina dominiraju po bogatstvu

  Svi regioni su doprineli porastu globalnog bogatstva, ali su Severna Amerika i Kina dominirale. Pri tome je Severna Amerika činila više od polovine globalnog ukupnog bogatstva, a Kina je dodala još jednu četvrtinu, navodi se u izveštaju. U procentima, Severna Amerika i Kina su zabeležile najveće stope rasta, po oko 15 odsto, navodi se u saopštenju.

  Sjedinjene Američke Države su nastavile da se nalaze na najvišem mestu po broju najbogatijih na svetu sa više od 140.000 pojedinaca ultra visoke neto vrednosti sa bogatstvom iznad 50 miliona dolara. Sledi Kina sa 32.710 pojedinaca, navodi se u izveštaju. Širom sveta, Credit Suisse procenjuje da je na kraju 2021. bilo 62,5 miliona milionera, 5,2 miliona više nego godinu ranije.

  Nasuprot tome, ova godina izgleda teško.

  Svet, novac, milioner

  Svet, novac, milioner, dolar (Unsplash)

  Očekuje se da će se globalno bogatstvo povećati

  „Neki preokret izuzetnog povećanja bogatstva iz 2021. je verovatno u 2022/2023. jer se nekoliko zemalja suočava sa sporijim rastom ili čak recesijom“, navodi se u izveštaju.

  Povećanje kamatnih stopa u 2022. već je imalo negativan uticaj na cene obveznica i akcija, a takođe će verovatno da našteti investicijama u nefinansijska sredstva, navodi se u Globalnom izveštaju o bogatstvu.

  Dugoročno, rast će se oporaviti, predviđa Credit Suisse.

  „Očekuje se da će se globalno bogatstvo u nominalnim američkim dolarima povećati za 169 biliona dolara do 2026. godine, povećanje od 36 odsto.Zemlje sa niskim i srednjim prihodima trenutno čine 24 odsto bogatstva, ali će biti odgovorne za 42 odsto rasta bogatstva u narednih pet godina. Zemlje sa srednjim dohotkom biće primarni pokretač globalnih trendova“, rekao je Credit Suisse, navodi se u saopštenju.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE