Mihajlović se drži obećanja o Koridoru 10

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mihajlović se drži obećanja o Koridoru 10

  Do kraja godine biće završen Južni krak Koridor 10 prema Makedoniji, a istočni krak prema Bugarskoj u prvom kvartalu 2019. godine, izjavila je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

  “Do kraja godine ćemo automobilom moći da prođemo južnim krakom Koridora 10, kao što smo i obećali”, rekla je Mihajlovićeva u Doljevcu.

  Kada je reč o istočnom kraku, očekuje da autoput u Sićevačkoj klisuri bude završen krajem januara i da sve bude završeno tokom prvog kvartala 2019. godine.

  Mihajlovićeva je ponovila da sledeće godne treba da počne novi investicioni ciklus vredan pet milijardi evra i da je jedan važnijih projekata gradnja autoputa Niš – Merdare – Priština.

  Kaže da bi radovi na prvoj deonici od Niša do Pločnika trebalo da krenu u trećem kvartalu 2019., a iste godine bi trebalo da počne i gradnja Koridora 11 na deonici Preljina – Požega.

  “Gradićemo i autoput između Beograda i Zrenjanina u dužini od 56 kilometara i o tome razgovaramo sa kineskom kompanijom Šandong. Očekujemo da do kraja ove godine bude gotov okvir komercijalnog ugovora. Pokrajinska vlada je zajedno sa Putevima Srbije već raspisala javni poziv za izradu projektno tehničke dokumentacije”, kaže ona.

  Mihajlovićeva je rekla da bi dokumentacija u najboljem slučaju mogla da bude završena do sredine sledeće godine i da će u međuvremenu biti razgovarano o načinu finansiranja.

  “To je vrlo frekventan put, tako da ne mora da bude kredit, može da bude i model javno-privatnog partnerstva. To ćemo znati u narednih nekoliko meseci”, kazala je ona.

  Takođe, navodi da se razgovara sa kineskim partnerima da se još poveća udeo učešća domaćih kompanija koje će raditi na tako velikim infrastrukturnim projektima, tako da učešće kompanija ne bude samo 49 odsto po broju kompanija već i po vrednosti ugovora.

  Izvor: RTS

  Foto: Koridori

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE