Mihajlović ima dobru vest: Srbija izuzeta iz paketa sankcija EU prema Rusiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mihajlović ima dobru vest: Srbija izuzeta iz paketa sankcija EU prema Rusiji

  Srbija će biti izuzeta iz sankcija EU koje se odnose na uvoz nafte i gasa iz Rusije, prenose mediji pozivajući se na izjave zvaničnika u Briselu.

  To znači da će  snabdevanje domaćeg tržišta naftom preko Jadranskog naftovoda biti nastavljeno i posle 15. maja, potvrdila je i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

  „To nas stavlja u bolju poziciju mnogih drugih država u regionu“, rekla je ministarka novinarima u Novom Pazaru.

  Mihajlović je istakla da je Vlada izmenama Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata zaštitila tržište i potrošače u Srbiji.

  „Dalje će na snazi biti ograničenje cene od 179 dinara po litru za poljoprivrednike. Ostaje i smanjenje akcije na derivate u iznosu od 20 odsto, što takođe doprinosi stabilizaciji tržišta“, rekla je ona.

  EU uvela zabrane ruskim plovilima

  U Briselu su Tanjugu rekli da se izuzeće za trgovinu ruskom naftom i gasom odnosi kako na EU, tako i na njene susede, zemlje Zapadnog Balkana i Evropskog ekonomskog prostora.

  Postojala je mogućnost zabrane uvoza nafte od 15. maja preko jadranskog koridora.

  Šta obuhvata peti paket sankcija?

  EU je danas, u okviru petog paketa sankcija protiv Rusije, uvela zabranu pristupa EU lukama plovilima registrovanim pod zastavom Rusije, uz konstataciju da se dozvoljavaju “odstupanja” za prevoz hrane, energenata, lekova i humanitarne pomoći.

  .Novousvojene sankcije ciljaju na šest glavnih područija: ruski ugalj, finansijske transakcije, transport, uvoz i izvoz u Rusiju i isključivanje Rusije iz javnih ugovora i evropskih fondova.

  Izvor: Beta, Blic

  Foto: Beta/Zoran Petrović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE