Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Metro možda „zatalasa“ Savu

  Beogradski metro, čija je izgradnja planirana za 2020. godinu, mogao bi da prelazi iz starog dela grada do Novog Beograda tunelom ispod Save, a ne Savskim mostom, kako je prvobitno bio plan, kaže glavni urbanista Grada Beograda Milutin Folić.

  U toku je izrada Studije izvodljivosti koju radi francuska kompanija Egis, jedna od najvećih i najiskusnijih u svetu za projektovanje metroa, rekao je Folić za Tanjug.

  „Oni u okviru te studije razrađuju trase linija i prema dosadašnjim analizama postoji mogućnost da linija 2, koja se sa linijom 1 ukršta na Savskom trgu, umesto da se penje na most nastavi podzemno ispod Save ka Novom Beogradu i Zemunu“, objasnio je Folić.

  Tako bi novi savski most zadržao tramvajski saobraćaj. „Studija koja je u toku treba da pokaže i preporuči koja od ova dva rešenja bi bila najbolja“, rekao je Folić.

  Razmatra se i opcija da se linija 1 poveže sa Prokopom.

  Kako je rekao Folić, do kraja ove ili početkom iduće godine očekuje se da će biti završena studija izvodljivosti i finalna trasa linija, a potom bi ti podaci ušli u plansku dokumentaciju.

  Nakon izrade planske dokumentacije stvoriće se uslovi za izradu finalne tehničke dokumentacije i početak gradnje metroa. U međuvremenu će se raditi na pronalaženju rešenja za model finansiranja, odnosno partnera, objasnio je urbanista.

  „Očekujemo da izgradnja metroa može da počne krajem 2020. ako se nastavi ovom dinamikom“, rekao je Folić.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: A.M.

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE