Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Meteorolog RHMZ za BIZLife: Da li i Srbiji prete poplave?

  Uprkos tome što je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao upozorenje na vremenske nepogode sa velikom kolčinom padavina, koje važi do sutra, ne treba da strahujemo da bi mogla da nas zadesi slika kakva je ovih dana viđena u Nemačkoj, Belgliji, Holandiji gde je došlo do velikih poplava.

  “Tamo se izlivanje reka dogodilo zbog velike količine kiše koja je padala prethodne nedelje usled čega je došlo do pucanja brana na rekama. Sada se nestalbilno vreme preselilo u Italiju i Austriju, a dobra vest je da i u regionu Zapadne Evrope, kao i na Balkanu narednih dana sledi stabilizacija vremenskih prilika”, kaže za BIZLife meteorolog u RHMZ Slobodan Sovilj.

  Do utorka će se zadržati nestabilno vreme sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine.

  Lokalno se očekuju i vremenske nepogode sa gradom, jakim vetrom i velikom količinom padavina.

  Ne treba ipak očekivati  veća izlivanja reka, iako je bilo mesta u Srbiji gde je lokalno palo više od 50 litara kiše po kvadratnom metru, navodi Sovilj.

  Ipak, ohrabruje to što se od sredine dana sutra očekuje stabilizacija vremena, a od srede do petka očekuje se pretežno sunčano vreme sa najvišim dnevnim temperaturama od 26 do 30 stepeni, kaže sagovornik BIZLIfe.

  Rast temperature do 35 stepeni možemo očekivati početkom iduće nedelje.

  Preti li izlivanje reka?

  U Srbiji je objavljeno i hidrološko upozorenje da su na pojedinim rekama danas i sutra mogući kratkotrajni nagli porasti vodostaja sa manjim lokalnim izlivanjima.

  To se odnosi na manje bujične vodotoke na slivovima Jadra, Kolubare, Crnice, Lepenice, Lugomira, Resave, Ravanice, Mlave i Timoka sa pritokama.

  U JP “Srbijavode” navode da tokom prethodnih dana, kada je pala iznadprosečna količina padavina, na regulisanim zaštitnim objektima nije došlo do obrušavanja i izlivanja reka.

  Zahvaljujući preventivnim merama u prethodnom periodu koje su obuhvatile završetak regulacija u najugroženijim gradovima i stavljanjem u funkciju brane da prime veliku količinu vode sprečene su i umanjene posledice nemerljivih razmera, navode.

  Što se tiče vodostaja na velikim rekama Dunavu, Savi i Velikoj Moravi, on je u blagom porastu bez tendencija izlivanja.

  “Situacija je pod kontrolom, naše službe JVP “Srbijavode” i nadležna vodoprivredna preduzeća su na terenu, prate stanje i u kontaktu su sa Štabovima lokalnih samouprava kako bi preduzeli sve neophodne aktivnosti u cilju sprečavanja plavljenja područja i nastanka oštećenja zaštitnih vodnih objekata”, navode u “Srbijavodama”.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE