Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mesečno UŠTEDIMO 4.771 dinar, u proseku

  Više od polovine građana Srbije, njih 52 odsto, praktikuje neki vid štednje, a u proseku mesečno svaki stanovnik ostavi „sa strane“ 4.771 dinar, što je približno prošlogodišnjoj mesečnoj ušteđevini, pokazuje najnovije istraživanje.

  Najveći udeo štediša sa oročenom ušteđevinom u Srbiji čine stariji od 50 godina, više od 65 odsto. Interesantno je da mladi od 20 godina starosti takođe čine značajan deo, ukupno 6,2 odsto štediša, pokazuje istraživanje Erste banke o štednim navikama građana Srbije, koje je za potrebe Erste Grupe sprovela agencija IMAS International.

  Broj građana koji uspevaju da sa strane stave nešto veće iznose je u stalnom porastu u protekle tri godine, pa tako ove godine 25 odsto njih mesečno sačuva od šest do 20.000 dinara, četiri odsto više nego prošle i 11 procenata više nego 2016. godine.

  Štednju smatra važnom dve trećine ispitanika, a nešto više od trećine veoma važnom. Najznačajnija je građanima koji imaju između 30 i 49 godina.

  Približno jedna trećina građana, njih 31 odsto, zadovoljna je sumom koju trenutno može da izdvoji za štednju. S druge strane, 43 procenta štediša nije zadovoljno iznosom koji stave sa strane.

  Napredak se može uočiti i kada je reč o percepciji građana u vezi sa kretanjem njihove finansijske situacije u protekle dve do tri godine, s obzirom na to da je 25 odsto njih izjavilo kako se situacija poboljšala – četiri procenta više no prošle godine i 14 odsto više nego 2016. godine.

  Udeo onih koji gotovinu čuvaju kod kuće ili u sefu je na najnižem nivou u proteklih sedam godina i iznosi 23 odsto (duplo manje nego 2013. godine).

  Kada je reč o motivaciji za štednju, stvaranje finansijskih rezervi za hitne slučajeve je i dalje najčešći motiv, kog je navelo 73 odsto ispitanika, sedam procenata više no prethodne godine.

  Na drugom mestu su manje i veće nabavke i renoviranje, za koje se izjasnilo 32 procenta građana, šest odsto više nego 2018. godine.

  Približno tri četvrtine anketiranih građana izjavilo je da je suma koju su uspeli da uštede u protekle dve do tri godine ista ili viša.

  Oprezni prema ulaganju

  Kada je reč o stavovima građana Srbije prema investicionim proizvodima, 77 odsto njih bilo bi oprezno u vezi sa investiranjem i opredelilo bi se za manje rizična ulaganja, iako bi im posledično donela i manje prinose, dok bi 10 odsto ispitanika bilo spremno na rizičnije investicije kako bi ostvarilo veću potencijalnu zaradu, duplo više no pre dve godine.

  Udeo onih koji imaju pozitivno mišljenje o investicionim proizvodima je u porastu i iznosi 31 odsto, šest odsto više u odnosu na prethodnu i 13 procenata više u odnosu na 2015. godinu.

  Blizu polovine građana još uvek misli da je investicione proizvode teško razumeti, a 12 odsto njih smatra da su oni „samo za avanturiste“.

  Nasuprot tome, onih koji smatraju da svako ko želi da profitabilno investira treba da poseduje investicione proizvode ima 22 procenta – pet odsto više no prošle godine.

  Izvor: RTS, Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE