Merkator se oporavlja, dobavljači "preživeli"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Merkator se oporavlja, dobavljači “preživeli”

  Direktor trgovinskog lanca Merkator S Entoni Sošić istakao je da se kompanija, posle teškog perioda, konačno oporavlja i da u prilog tome govore i rezulatiti poslovanja u protekle dve godine.

  On je na sastanku sa dobavljačima i predstavnicima Vlade Srbije, Privredne komore Srbije (PKS), banaka i poslovne zajednice, predstavio razvojni program kompanije, čiji je cilj modernizacija, povećanje konkurentnosti i veća podrška domaćoj proizvodnji.

  “Merkator Grupa se strateškim planiranjem i odgovornim poslovanjem konsolidovao, povećao je prihod za 5,4 odsto, smanjio dug za 93,3 miliona evra i nastavio da ulaže u razvoj kompanije”, istakao je Sošić i dodao da se ti rezultati odnose na prvih 9 meseci 2018. godine.

  Prema rečima ministra trgovine Rasima Ljajića, tržište maloprodaje u Srbiji zahteva modernizaciju i konsolidaciju i neophodno je da se i Merkator i koncern Agrokor, u okviru kojeg posluje, konsoliduju.

  “To je veoma važno s obzirom na to da Merkator zapošljava više od 8.000 ljudi, ima preko 700 domaćih dobavljača i redovno izmiruje obaveze prema državi. Prošle godine Merkator je platio porez od 150 miliona evra”, rekao je on.

  Najveći suvlasnik Agrokora, Sberbanka će u narednom periodu, prema rečima ministra, težiti da poveća vrednost koncerna kako bi mogla da povrati što veći deo uloženih finansijskih sredstava. “Očekivanja banke su da će joj za to trebati od tri do pet godina”, naveo je Ljajić i dodao da su za to potrebne i nove značajne investicije.

  Prema rečima ministra, “idealan scenario bi bio da srpske firme budu deo novog regionalnog konzorcijuma” koji bi pokazao interes za kupovinu Agrokora ili dela Agrokora.

  Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da trgovinski lanac Merkator “trenutno manjim dugovanjem i jakim poslovnim performansama” daje veliku podršku domaćoj privredi i proizvodnji. “Od ukupno 57.000 artikala tog lanca, više od 20.000 su domaći proizvodi”, naveo je on.

  “Za domaće proizvođače Merkator je kanal povezivanja s regionom jer je to jedini trgovinski lanac koji posluje u četiri zemlje regiona”, ocenio je Čadež.

  “Merkator je jedan od najvećih regionalnih maloprodajnih lanaca sa 20.000 zaposlenih, više od 1.000 objekata i više od pet miliona kupaca”, naveo je Direktor Merkatora-S i dodao da će se razvojem privrede povećati kupovna moć građana, što će omogućiti da “najvažniji fokus više ne bude na ceni, već na njihovom kvalitetu”.

  Izvor: Danas, Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE