Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Potpisivanje memoranduma sa opštinama i gradovima u Golubačkoj tvrđavi

  Unapređenje turizma

  Ambasador EU posetio Golubačku tvrđavu i najavio nastavak podrške EU turizmu istočne Srbije i Donjeg Podunavlja

  Na Golubačkoj tvrđavi potpisani su memorandumi o razumevanju između Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i sedam opština i gradova Donjeg Podunavlja i istočne Srbije u okviru projekata za unapređenje turizma. Ceremoniji su prisustvovali ambasador EU Emanuele Žiofre, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Jelena Milenković Orlić.

  Evropska unija opredelila je preko 650.000 evra kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam”, koji sprovodi GIZ, za projekte namenjene razvoju turističke ponude u Smederevu, Velikom Gradištu, Golupcu, Majdanpeku, Kladovu, Negotinu i Zaječaru.

  Ambasador EU Emanuele Žiofre

  Ambasador EU Emanuele Žiofre

  Čestitajući predsednicima opština i gradonačelnicima potpisivanje memoranduma, ambasador Žiofre je rekao: „Osećam da imam jedinstvenu perspektivu kada govorim o turizmu u Srbiji, pre svega, kao predstavnik Evropske unije i njene podrške u ojačanju privrede Srbije, a zatim i, ako ne kao turista, onda kao stranac u Srbiji. Iz obe perspektive turizam je očigledan izbor za nacionalni razvojni prioritet. Fokus EU na turistički potencijal je na sličan način dvostruk – prvo, zato što je EU nepokolebljiva u podršci kulturi i zajedničkom nasleđu i, drugo, zato što konkurentna turistička industrija otvara radna mesta. Neizmerno mi je zadovoljstvo što sam danas na Golubačkoj tvrđavi i što je današnja ceremonija baš na ovoj lokaciji, jer je ona mesto zajedničkog srpskog i evropskog kulturnog nasleđa, a čiji je današnji izgled rezultat snažnog partnerstva Srbije i EU.”

  Ministarka Jadranka Joksimović

  Ministarka za evropske integracije, Jadranka Joksimović

  „Veoma mi je drago da u ovom delu Srbije imamo nekoliko strateški važnih projekata iz oblasti promocije kulturnog nasleđa koji daju turističkoj ponudi Srbije izvanrednu reputaciju u tom segmentu turizma. Rajačke pimnice, Fetislam i Feliks Romulijana, uz sve ostale lokalitete koji su danas pomenuti u sedam opština potpisnica Memoranduma, najbolji su primer kako i uz pomoć fondova EU može da se unapredi turistička ponuda Srbije. O tome sam nedavno razgovarala i sa predsednicima opština i gradova Borskog i Zaječarskog okruga, pre svega, o svim budućim projektima koji mogu da budu finansirani iz pretpristupnih fondova EU i druge razvojne pomoći koja je Srbiji na raspolaganju na putu reformi i EU integracija”, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

  Pomoćnica ministra turizma Jelena Milenković-Orlić

  Pomoćnica ministra turizma Jelena Milenković-Orlić

  „Turizam je taj koji spaja ljude, spaja kulture, ali i menja navike. EU je najveći trgovinski partner Republike Srbije, međutim, EU je i partner u unapređivanju mnogobrojnih sektorskih politika, kao i demokratskih vrednosti naše zemlje. I upravo ovaj projekat EU za kulturno nasleđe i turizam naglašava vezu između kulture i turizma, značaj naše saradnje i važnost naših aktivnosti u kreiraju novog, zajedničkog, kreativnog i kvalitetnog turističkog potencijala naše države”, rekla je pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Jelena Milenković Orlić.

  vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam” i predstavnik GIZ-a Aleksandar Bec.

  Vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam” i predstavnik GIZ-a Aleksandar Bec

  „Za nas je bitno da imamo odličnu saradnju sa gradovima i opštinama, da ih podržimo u njihovim idejama u poboljšanju turističke ponude. Ovi projekti će, takođe, pomoći da se stvore nova radna mesta i bolje ekonomske perspektive za ljude u regionu”, izjavio je vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam” i predstavnik GIZ-a Aleksandar Bec.

   

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE