Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Među „Rajskim papirima“ i ime jedne srpske pevačice

  Mnoga imena pojavila su se u Rajskim papirima, među njima i ime ministra Nenada Popovića, koji je, prema podacima do kojih je došla Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), „težak“ najmanje 75 miliona dolara. Međutim malo ko je očekivao da će se u priči u vlasnicima of-šor firmi, koja je napravila pravi potres u svetu naći i ime evačice Maje Nikolić.

  Naime, u procurelim dokumentima pojavljuje se i kompanija „Nano Consulting Ltd“ koju je 2008. godine na Malti osnovao Rade Vojvodić. On je vlasnik beogradske firme „Comandante“, srpskoj javnosti poznate zahvaljujući pevačici Maji Nikolić, piše KRIK. Pevačica je 2012. godine rekla da radi kao generalni menadžer ove firme, koja zastupa rusku kompaniju „Metrovagonmaš“ i da je u njeno ime pregovarala sa Železnicama Srbije oko prodaje vozova, navodi ova mreža.

  Malteška firma od osnivanja nije imala prihode poslovanja, već samo troškove. Novinari KRIK-a nisu pronašli tragove njenog poslovanja u Srbiji.

  Pre pet godina, upala je u kancelariju direktora “Železnica Srbije” Milovana Markovića izdajući se za predstavnika ruske kompanije „Metrvagonmarš“, pozivajući se na veze sa srpskim i ruskim državnim vrhom kako bi posredovala u sporu te kompanije i Železnica. Menadžmentu “Železnica” rekla je da je došla u ime novog generalnog direktora da pomogne u izboru članova kabineta. Ona je istovremeno otišla i na novogodišnji prijem Ministarstva odbrane, gde je pokušavala, doduše bezuspešno da se približi Aleksandru Vučiću, tada prvom potpredsedniku Vlade Srbije.

  Ona se lažno predstavljala ne samo kao izaslanik ruske firme, već i kao izaslanik srpskog državnog vrha, zbog čega je nekolicina zaposlenih u „Železnicama“ zvala novinare. Direktor Železnica je potvrdio „Blicu“ da su se sastali, a jedan od učesnika tog sastanka nam je ispričao sledeće:

  – Kada je ušla, svi su bili pomalo u čudu. Bila je u pratnji nepoznatog čoveka. Rekla je da radi neke poslove za pojedine ministre i druge predstavnike vlasti i da je njihov čovek od poverenja. Pozivala se i na članstvo u SNS. Nije bila neprijatna, ali po njenoj priči nije bilo najjasnije zašto je došla.

  “Železnice Srbije” su tada imale ugovor sa pomenutom ruskom kompanijom o kupovini 12 dizel motornih vozova od novca iz ruskog kredita. Uprkos dobroj saradnji, zbog kašnjenja u isporuci, “Metrovagonmaš” je bio u obavezi da srpskoj kompaniji plati penale, zbog čega je pevačica i htela da „posreduje“.

  Zvali smo i nekoliko tadašnjih srpskih ministara čija je imena pomenula na sastanku, i svi su listom bili ljuti što ih je uopšte pominjala, poričući bilo kakve veze s njom.

  Slučaj „Špar“

  Pevačica je takođe bila direktor u firmi „Špar“, koja je imala jednog zaposlenog kada je osnovana. Prodajući fantomsku franšizu, planirala je da zaradi 96 miliona evra za pet godina i da zaposli 120.000 ljudi u Srbiji. Ime firme je zapravo ime austrijskog trgovinskog lanca.

  Ona se pravdala da je ime firme „Spar“, a ne „Špar“, i optužila novinare za „maliciozna pitanja“.

  – Žao mi je što je vaš IQ toliko mali da ne možete da shvatite da neko ko peva može da bude dovoljno inteligentan da pročita dve i po knjige kako bi počeo da se bavi ozbiljnim biznisom u Srbiji – objasnila je Nikolić tada našoj novinarki, a vlasnik te kompanije Duško Vorgić je bio još neprijatniji.

  Sve u svemu, i pre tog „velikog projekta“ račun firme Maje Nikolić je često bio u blokadi, pa ne čudi da se nije, kako je planirala, našla među 200 najbogatijih na svetu, već u novinskom tekstu o osnivačima of-šor firmi u poreskim rajevima.

  Izvor: Blic/Krik

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE