Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mediji: Firma registrovana u Srbiji za promet voćem snabdeva Rusiju delovima za rakete i dronove

  Pojedine firme iz Srbije koje su osnovali ruski državljani služe za zaobilaženje sankcija koje su EU i SAD uvele Rusiji i za nabavku komponenata koje se koriste u proizvodnji naoružanja i vojne opreme, navode specijalizovani mediji.

  Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, Rusija pokušava da svojoj vojnoj industriji na svaki način obezbedi komponente inostrane proizvodnje, što sada zbog sankcija predstavlja problem, pa se pribegava lukavstvu i nabavkama preko trećih zemalja, uključujući i Srbiju.

  „Srpski mediji nedavno su objavili da pojedine firme koje su osnovali ruski državljani služe za zaobilaženje sankcija EU i SAD kroz nabavke robe potrebne vojnoj proizvodnji uključujući GoodForwarding d.o.o. iz Beograda. Te tvrdnje potvrđuju i komercijalno dostupni podaci o međunarodnoj trgovini u koje je Balkanska bezbednosna mreža imala uvid“, piše taj portal i dodaje da se inače radi o firmi koja je registrovana u Agenciji za privredne registre za trgovinu voće i povrćem.

  U tekstu se dodaje da je ta kompanija „značajan izvor snabdevanja“ Rusije mikročipovima i štampanim pločama dalekoističnih i zapadnih proizvođača, neophodnih za proizvodnju raketa, dronova i drugog naoružanja i vojne opreme.

  Dodaje se da podaci otkrivaju da je krajem prošle godine ta firma imala 42 transakcije sa kompanijama iz Kine, SAD, Tajvana, Japana, Velike Britanije, Južne Koreje, Malezije i Tajlanda čije su komponente potom eksportovane u Rusiju.

  Portal dodaje da takve aktivnosti predstavljaju potencijalno kršenje niza međunarodnih sankcija i sporazuma i da je poslovanje takve prirode suprotno i sa zvaničnom politikom Srbije.

  „Iako Beograd nije uveo restriktivne mere prema Rusiji, Vlada Srbije poručila je da neće dozvoliti da bude platforma za zaobilaženje međunarodnih sankcija“, piše u tekstu.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE