Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Medicinski fakultet slavi jubilej – 100 godina postojanja

  Medicinski fakultet u Beogradu obeležio je danas 100 godina rada, a za vek postojanja dali su Srbiji, ali i svetu, 42.000 lekara i 3.000 doktora nauka.

  Fakultet je počeo sa radom 1920. godine govorom profesora i prvog dekana fakulteta Milana Jovanovića-Batuta u svečanoj sali Univerziteta, nakon čega je održano prvo predavanje dr Nika Miljanića, srpskog hirurga iz Pariza.

  U godini osnivanja Medicinskog fakulteta svet se borio sa jednom od najsmrtonosnijih pandemija Španskom grozniciom, a na obeležavanju veka postojanja zdravstveni radnici opet su pred velikim izazovom koji sa sobom nosi pandemija virusa korona.

  Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. Nebojša Lalić kaže da je fakulteta ove godine upisao 577 brucoša, a da je u prošloj godini diplomu tr visokoškolske ustanove dobilo 510 akademaca.

  Osim studenata iz Srbije, na Medicinskom fakultetu u Beogradu, studiraju mladi iz svih bivših republika SFRJ. Imaju i program na engleskom jeziku na koji je ove godine upisalo 98 studenata iz inostranstva, a trenutno na tom programu se školuje 332 akademca iz oko 40 država sveta.

  „Armija lekara izašla je sa Medicinskog fakulteta u Beogradu. Oni su na neki način profilisali medicinu u ovoj zemlji i bili oslonac u svim nedaćama kroz koje smo prolazili – španska groznica, ratovi, druge epidemije. Fakultet je uspeo da održi koncept savremenog, istraživačkog fakulteta koji su doneli njegovi osnivači“ rekao je prof. Lalic nakon svečane sednice dekanskog kolegijuma.

  S bogatom istorijom, koja obuhvata ceo vek, Medicinski fakultet u Beogradu predstavlja jedan od stubova razvoja medicine, medicinske edukacije i istraživanja, kao i akademskog života u našoj zemlji.

  Pred fakultetom su i veliki izazovi, a jedan od njih je i to što je u ovoj godini u penziju otišlo oko 20 profesora.

  „To su profesori koji su ostavili svoje škole, ali biće uvek tu da nam pomognu svojim savetom. Mislim da angažovanost u akademskoj oblasti ne treba da poznaje tako oštre granice, jer nekada iskustvo može da bude od presudnog značaja“ naveo je Lalić.

  Ove godine zbrog epidemije virusa korona izostala je svečana akademije, ali su na svečanoj sednici dekanskog kolegijuma dodeljena proznanja za naučni i pedagoški rad. Godišnju nagradu za naučni doprinos iz oblasti neurologije dobila je prof. dr Elka Stefanova.

  Godišnju nagradu za naučno-istraživački rad za mlade istraživače dobili su doc. dr Igor Končar i Aleksandra Tomić.

  Godišnju nagradu za unapređenje nastave dobila je potkomisija za onlajn nastavu, a nagrada je uručena predsedniku komisije Milošu Bajčetiću.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE