Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  McDonald’s napustio još jednu zemlju posle BiH

  Samo šest godina nakon što je ušao na najbogatije tržište centralne Azije, McDonald’s je primoran da napusti Kazahstan zbog prekida lanca snabdevanja izazvanog ratom u Ukrajini.

  „Lanac restorana brze hrane pod upravom društva sa ograničenom odgovornošću Food Solutions KZ obustavlja rad pod brendom McDonald’s u Kazahstanu zbog ograničenja u snabdevanju“, saopštila je kompanija 5. januara.

  Invazija Ukrajine je već primorala McDonald’s da se povuče iz Rusije, gde su restorani ponovo otvoreni pod lokalnim brendom Ukusno i Tačka.

  McDonald’s nije precizirao sa kakvim se problemima u lancu snabdevanja suočava u Kazahstanu.

  McDonald’s je „spreman da napusti Kazahstan nakon što su poremećaji izazvani ratom u Ukrajini ostavili centralnu azijsku naciju bez zamene za ruske zalihe mesa“, izvestio je Blumberg 4. januara, pozivajući se na anonimne izvore.

  Tačnije, firma ne može da nabavlja pljeskavice za pravljenje hamburgera iz Rusije, koja ih je snabdevala otkako je McDonald’s otvoren u Astani 2016. godine uz mnogo pompe.

  Veliki broj ljudi i vladini zvaničnici pojavili su se na otvaranju, što je bio orijentir u pokušajima Kazahstana da namami velike brendove. McDonald’s je otvorio 24 prodajna mesta širom zemlje, gde su zapošljavali oko 2.000 ljudi.

  U to vreme, McDonald’s je bio dobro povezan u Kazahstanu: franšizu je vodio Kairat Boranbajev, koji je bio u srodstvu sa Nursultanom Nazarbajevim, tadašnjim predsednikom. Boranbajev je sada uhapšen i optužen za korupciju.

  Mekdonalds (Unsplash)

  Kada je nastupila kriza?

  Kriza lanca snabdevanja postala je očigledna u novembru, kada je McDonald’s zatvorio svoja vrata navodeći „lokalne probleme sa snabdevanjem“. Zatvaranje je trebalo da bude privremeno, pošto je operater franšize nastojao da zameni ruske proizvode zalihama proizvedenim lokalno i u drugim zemljama.

  Vlada je u novembru rekla da pomaže Mekdonaldsu da lokalizuje zalihe, ali šta god da je uradila nije bilo dovoljno.

  „Kazahstanski biznis nije bio u mogućnosti da nabavi pljeskavice od lokalnih ili evropskih dobavljača, sa višim cenama i troškovima transporta za prevoz zaliha. To bi značilo poslovanje sa gubitkom“, citirao je  Blumberg svoje izvore.

  Iako je očigledno zašto bi se ovo odnosilo na uvoz mesa iz Evrope, nije odmah jasno zašto bi transport i logistika bili prepreka nabavci domaćeg goveđeg mesa. Sertifikacija kvaliteta, zdravlja i bezbednosti su možda bili kamen spoticanja.

  Mekdonalds, restorani

  Mekdonalds, restorani (Pixabay)

  Kazahstan pojačavao napore

  To se dogodilo uprkos činjenici da vlada Kazahstana, zemlja sa jakom tradicijom u gajenju goveda, više od decenije pokušava da razvije stočarstvo.

  Kazahstan je takođe uvozio june iz Irske, Australije i Kanade u pokušaju da unapredi rase, podstakne proizvodnju i izvoz.

  Azijska zemlja je pojačala svoj napor 2014. godine, pokušavajući da popuni prazninu na tržištu uzrokovanu sankcijama uvedenim protiv susedne Rusije zbog njene aneksije Krima. Uprkos svim naporima u okviru programa, u koji je uloženo najmanje milijardu dolara, kazahstanska govedina se pokazala nesposobnom da ispuni zahteve Mekdonaldsa.

  To možda i nije iznenađujuće: zvaničnici industrije su se žalili samo u decembru na nedostatak razvoja u sektoru stočarstva.

  Ali ljubitelji brze hrane u Kazahstanu ne moraju da očajavaju: baš kao i u Rusiji, lanac hamburgera će se otvoriti pod novim lokalnim brendom „u bliskoj budućnosti“, rekao je kazahstanski partner Mekdonaldsa.

  Podsećamo, svetski lanac brze hrane McDonald’s krajem 2022. godine je prestao s radom u Bosni i Hercegovini i do daljeg je zatvorio svoje restorane u Sarajevu i Mostaru. Imao je tri restorana u Sarajevu (Titova ulica, Nedžarići i Šip) i dva u Mostaru (TC Mepas i M-17).

  McDonald’s se povlači iz Bosne i Hercegovine

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP, Unsplash, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE