Matić: Tržište hrane stabilno, očekuje se pad cena krajem godine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Matić: Tržište hrane stabilno, očekuje se pad cena krajem godine

  Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić rekla je da je tržište hrane stabilno i da je snabdevenost namirnicama dobra.

  Do 28. juna na snazi je Uredba Vlade Srbije o ograničenim cenama osnovnih životnih namirnica.

  “Kada govorimo o tržištu hrane i u nekim mnogo težim vremenima – na početku kovida kada je bila složenija i komplikovnija situacija, kada govorimo o zaustavljanju nekih proizvodnih procesa, prekidima nekih distributivnih lanaca – mi smo imali dobru snabdevenost tržišta”, rekla je ministarka Matić za RTS.

  Najveća briga je uvezena inflacija i borba sa inflacijom ostaje najveći prioritet, kaže Matić i dodaje da se pad inflacije očekuje u drugoj polovini godine.

  “Uvezena inflacija nije samo naša briga, i Evropa i svet pokušavaju da je stabilizuju, a ono što u najvećoj meri doprinosi skoku inflacije je problem sa energentima”, kaže ministarka.

  Ima li naznaka da bi moglo doći do kontrole?

  “Pored mera koje preduzimamo kao država, NBS i Ministarstvo finansija i uredbe su bile u cilju zaštite potrošača i kontrole inflacije. Borimo se sa uvezenom inflacijom. Mere koje će Centralna evropska banka krajem juna na zasedanju doneti, koje je najavila, je povećanje referentne kamatne stope i očekuje se da će se odluke donositi kvartalno. Više neće biti jefitnog bankarskog novca”, kaže ona.

  Prema njenim rečima, globalno se prepoznalo da se mora zaustaviti inflacija, i u SAD i Evropi je visoka, više od sedam odsto.

  To neće dovesti do recesije, kako prognoziraju stručnjaci, već do stagflacije, do zaustavljenog privrednog rasta.

  Navela je da će ponovo robne rezerve reagovati sa dodatnih 23.000 tona brašna ka pekarskoj industriji po subvencionisanim cenama od 33 dinara po kilogramu brašna.

  Zbog čega je meso najskuplje u regionu?

  Cene mesa u Srbiji su i pre krize, rata u Ukrajini i kovida bile više nego u regionu, a mnogobrojni su razlozi, rekla je Matićeva.

  Skok cena energenata i skok žitarica utiče na cene mesa kao i ograničavanje cena nekog mesa može imati posledično neku vezu, objasnila je ona.

  Takođe, problem je i što nemamo veliki stočarski fond.

  Država je intervenisala pre svega jer su potresi zbog kovida krajem prošle godine postali veliki, nadovezao se rat u Ukrajini, veliki poremećaji na berzama.

  Robne rezerve i kada se očekuje pad cena?

  Stanje u robnim rezervama je dobro i pod kontrolom, rekla je Matićeva i dodala da robne rezerve drže situaciju pod kontrolom.

  Kada su u pitanju cene, očekuje se da od polovine godine krene stabilizacija, a sa padom inflacije počeće se u drugoj polovini godine, kaže Matićeva.

  Mislimo da će doći do stabilizacije tržišta i da će cene padati krajem godine, napominje Matić.

   

   

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/Emil Vaš

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE