MAT: Slabiji rezultati umanjuju procene rasta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MAT: Slabiji rezultati umanjuju procene rasta

  Procena rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2018. godini od 4,4 odsto mogla bi biti korigovana na 4,2 ili 4,3 odsto, jer su ostvareni niži rezultati od procene u rastu industrijske proizvodnje, prometu trgovine na malo i spoljnotrgovinskoj razmeni.

  Tako smatra urednik časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Ivan Nikolić, precizirajući da je procena Republičkog zavoda za statistiku (RZS) bila da će rast industrijske proizvodnje u 2018. godini biti dva odsto, a bio je 1,3 odsto.

  “U četvrtom kvartalu prošle godine izrazito opadajući trend imala je prerađivačka industrija, pa je procena u novembru bila da će godišnji rast biti oko tri odsto, a u konačnom rezultatu sveden je na 1,9 odsto”, rekao je Nikolić.

  Dodao je da je rast vrednosti izvoza, prema RZS, u celoj 2018. godini bio procenjen na devet odsto, a realizovan je od 8,1 odsto. Jedan od uzroka slabijeg izvoza Srbije je, prema njegovim rečima, skoro zaustavljen plasman robe na Kosovo zbog taksi od 100 odsto.

  Nikolić je rekao da je evropski statistički zavod Eurostat procenio da je u poslednjem tromesečju pao i međugodišnji privredni rast Nemačke sa 2,4 odsto u prvom kvartalu, na 1,2 u poslednjem kvartalu, a da je Italija formalno u recesiji i da su to dve zemlje u koje Srbija najviše izvozi.

  Na pitanje novinara da li ima osnova za povećanje plata i penzija u Srbiji u ovoj godini, Nikolić je rekao da su rezultati u budžetu “sjajni”, ali da je prerano govoriti o povećanu tih isplata. “Treba sačekati rezultate u ovoj godini, povećanja su moguća tek krajem godine”, rekao je Nikolić i dodao da su ovih dana česte najave o povećanju primanja “optimizam koji priliči političarima”.

  Čekajući novi model Fijata u Kragujevcu

  Saradnik MAT Stojan Stamenković istakao je da se od svih oblasti u decembru najviše obrušila proizvodnja motornih vozila i prikolica. “Pad proizvodnje u Fijatu u prošloj godini iznosio 24 odsto, prodaja modela ‘500L’ slabo ide, a nejasno je šta će biti od proizvodnje novog modela”, rekao je Stamenković.

  Saradnik MAT Miladin Kovačević rekao je da je razlog pada proizvodnje automobila u FCA demontaža linija i priprema za proizvodnju novog modela.

  Na pitanje kako će se rešiti problem Rudarsko-metalurškog kombinata “Trepča” na Kosovu, Kovačević je rekao da prištinske vlasti donošenjem statuta o organizaciji tog preduzeća “primenuju silu, ucene i prizivaju rat”.

  “Prema postojećoj dokumentaciji Srbija je najmanje vlasnik 55 odsto tog kombinata”, rekao je Kovačević. Rešenje za Trepču će, prema njegovim rečima, biti doneto u okviru ukupnog sporazuma Beograda i Prištine.

  Izvor: N1, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE