Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MAT izračunao: Srbija, ipak, ne plaća „bratsku“ cenu ruskog gasa

  Ukupna prosečna cena za nabavljeni gas u prvom tromesečju ove godine za Srbiju je bila 1.100 dolara za 1.000 tona, izračunali su stručnjaci časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

  To, kako su naveli u novom broju te publikacije, opovrgava zaključak da zbog „bratskih odnosa sa Rusijom“ Srbija ima i najnižu cenu gasa u Evopi.

  „Cena gasa nije fiksirana, već se dinamično menja, shodno promenama na tržištu nafte. Zato dogovor sa Rusijom nije garancija da će Srbija u svakom trenutku imati najnižu cenu tog energenta.“

  Ako se posmatra samo mart ove godine, u cenu gasa koja se izračunava na osnovu „naftne formule“, ugrađen je jači efekat rasta cena sirove nafte od sredine prošle godine, a delovaće snažno i narednih meseci, ocenili su stručnjaci MAT.

  Dodali su da je zbog nafte i cena gasa porasla na 628 dolara po toni kao i da su u martu Rumunija i Češka iz Rusije kupovale gas povoljnije od Srbije.

  S druge strane, kako su naveli, zbog osetnijeg smirivanja cena na svetskom tržištu gasa krajem marta, ukupna prosečna cena za gas je u tom mesecu u Srbiji bila i nešto povoljnija nego za ceo period januar-mart.

  Stručnjaci MAT ocenili su da se postignutim dogovorom Srbije sa Rusijom o isporuci 2,2 milijarde kubnih metara gasa u narednih tri godine obezbeđuje sigurno i stabilno snabdevanje gasom u srednjem roku.

  Naveli su da će cenu za najveći deo potreba Srbije od 2,2 milijarde kubnih metara gasa, kao i do sada, opredeliti vrednost cene tri derivata nafte (dizela i dve vrste mazuta) na mediteranskom tržištu (berza u Italiji), u tekućem kvartalu na osnovu uprosečene cene iz prethodna tri kvartala.

  Dodatne kupovine gasa pokvarile „trijumf“

  „Ispostaviće se da nam je ovako definisana cena išla na ruku prethodnih meseci i da smo baš zahvaljujući tome izbegli ‘katastrofu'“, naveli su ekonomisti MAT.

  Dodali su da je prosečna cena od 511,1 dolar po toni uvezenog gasa u prva tri meseca 2022, bila najniža u Evropi, a da je Nemačka u istom periodu od Rusije nabavljala gas koji je bio za oko 51 odsto skuplji, dok je za Litvaniju i Slovačku taj energent bio i 3,2 puta skuplji.

  „Trijumf“ Srbije je, kako su naveli, pokvario drugi deo aranžmana, koji kaže da se sve ostale potrebne količine gasa moraju platiti prema aktuelnoj ceni na slobodnom tržištu.

  Zbog toga je u prvom tromesečju, na taj način nabavljeno 487,9 hiljada tona, odnosno 38 odsto uvezenih količina gasa, pa je ruski gas iz tog kontigenta plaćen po ceni koja je bila za 4,2 puta veća od onog koji je plaćen po naftnoj formuli.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE