Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MAT: Dug EPS premašio 1,5 milijardi evra

  Dug Elektroprivrede Srbije (EPS) je u tri kvartala 2022. godine povećan za 50 odsto i premašio je 1,5 milijardi evra.

  To je navedeno u tekstu Efekti globalne energetske krize na poslovanje Elektroprivrede Srbije (EPS), Srbijagasa, Elektromereže Srbije (EMS) i Transportgasa u kontekstu budžetskog rizika, objavljenog u poslednjem broju časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

  „Likvidnost EPS se od maja 2021. godine kontinuirano pogoršavala zbog smanjenog rada hidroelektrana, kasnije uvoza električne energije po rekordno visokim tržišnim cenama, niskim cenama za garantovano snabdevanje“, navodi se u tekstu Edvarda Jakopina i Nataše Čokorilo.

  Uvoz električne energije EPS je, kako je navedeno, skoro isključivo finansirao zaduživanjem, a za prvih devet meseci ove godine to preduzeće napravilo je gubitak od 678 miliona evra.

  Elektroprivreda je do septembra nabavila ukupno 2.907 GWh po prosečnoj ceni od 254 evra po MWh, što je koštalo oko 740 miliona evra. „Kupljena električna energija je prodavana po četiri-pet puta manjoj ceni na domaćem tržištu“, navedeno je u tekstu.

  Ako Srbijagas ovako nastavi…

  Problemi Srbijagasa u snabdevanju gasom počeli su, pokazala je analiza, u grejnoj sezoni 2021-2022. a eskalirali su izbijanjem krize u Ukrajini. U toj grejnoj sezoni napravljen je veliki budžetski trošak, jer je bila neophodna intervencija iz budžeta od oko 500 miliona evra što je jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

  Ukupne obaveze Srbijagasa su krajem 2021. porasle 72 odsto i dostigle 1,3 milijarde evra, ali je dobit u 2021. godini bila 32 miliona evra.

  Vlada Srbije je u decembru 2021. godine zamrzla domaće prodajne cene gasa, a sve gubitke Srbijagasa prevalila na teret budžeta.

  U grejnoj sezoni 2021/2022 nabavljen je gas u vrednosti 1,09 milijardi evra, a prodat za 604 miliona evra, što znači da je negativan efekat rasta uvoznih cena gasa 486 miliona evra, što je i direktan budžetski trošak.

  Pod pretpostavkom istih nabavnih cena gasa kao i u četvrtom kvartalu 2021. za nabavku gasa u 2022. biće potrebno 1,4 milijarde evra, a prihod od prodaje bi bio dvostruko niži, 720 miliona evra, tako da bi budžetski trošak rasta cene gasa u celog 2022. iznosio 557 miliona evra.

  Akcionarsko društvo EMS i Transportgas posluju kontinuirano pozitivno i ne predstavljaju nikakav rizik za budžet.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE