Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Amazon

  Masovni otkazi i rast prihoda doneli rezultate Amazonu

  Najveći globalni e-trgovac i pružalac usluga u klaudu, Amazon, objavio je da su kvartalni rezultati bolji od očekivanih nakon što je postignut snažan rast prihoda u segmentu e-trgovine uz usporavanje potrošnje.

  Prihodi su u tromesečju porasli 11 odsto na 134,3 milijarde dolara i nadmašili procene od 133,4 milijarde.

  Operativna dobit (EBIT) više se nego udvostručila na 7,7 milijardi dolara nakon što se severnoameričko trgovačko poslovanje vratilo na profitabilnost, piše Momentum.

  Troškovi poslovanja porasli su 7,5 odsto, što je najsporija stopa rasta u najmanje 10 godina. Troškovi prodaje i marketinga porasli su samo 6,5 procenata, nakon godina rasta po stopama od 30 i više procenata.

  Prihodi na severnoameričkom tržištu porasli su 11 odsto na 82,5 milijardi dolara, dok je međunarodna prodaja donela rast od 10 odsto i prihod od 29,7 milijardi dolara.

  Po segmentima, online prodaja porasla je pet odsto na 53 milijarde dolara, dok su usluge prodavcima „treće strane“ skočile 18 odsto na 32,3 milijarde dolara.

  Amazon, plata

  Nezavisni trgovci činili su 60 odsto ukupne prodaje na stranici, što je najveća stopa ikad. Prihodi od oglašavanja porasli su 22 odsto na 10,7 milijardi dolara, što je lagano usporavanje u odnosu na prethodni kvartal.

  Cloud business (AWS), koji tradicionalno generiše većinu profita kompanije, nadmašio je očekivanja i pokazao znakove stabilizacije, uprkos usporavanju već šesti kvartal zaredom. Prihodi u segmentu su dostigli 22,1 milijardu dolara, nakon rasta od 12 odsto.

  Amazon u tekućem kvartalu očekuje prihod u rasponu od 138-143 milijarde dolara.

  Kompanija je objavila da je tokom tromesečja lansirala različite proizvode zasnovane na generativnoj veštačkoj inteligenciji.

  Inače, u cilju smanjenja troškova, kompanija je od novembra meseca otpustila nekoliko desetina hiljada zaposlenih.

   

  Izvor: SEEbiz, BIZLife

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE