Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Mame su zakon“ za uvođenje predmeta „empatija“ u obrazovni sistem

  Udruženje „Mame su zakon“ predložilo je Vladi Srbije osam mera podrške deci, roditeljima i čitavom društvu u suzbijanju nasilja.

  Kako navode, predlaže se povećanje broja obučenih policajaca posebno senzibilisanih za rad sa decom, kao veći broj psihologa i pedagoga u školama.

  Od lokalnih samouprava se očekuje da formiraju timove u kojima će raditi socijalni radnik, policijski službenik, predstavnik obrazovnog sistema i roditelja, koji će pomoći u kreiranju individualnih vidova podrške u prevenciji nasilja.

  Predlaže se aktivno podsticanje na razgovor u porodici, školi i svim drugim prilikama, kao i borba protiv stigmatizacije onih koji zatraže pomoć.

  „Mame su zakon“ smatraju da treba uvesti predmet „empatija“ u obrazovni sistem po ugledu na Dansku, a kako taj predlog nije moguće lako i brzo sprovesti, naći način kako da se kroz postojeće okvire organizovanja nastave posvetimo razvijanju empatije kod dece i mladih.

  Među predlozima je zakonsko regulisanje interneta kao medija, dok se od tradicionalnih medija očekuje veća odgovornost u kreiranju i plasiranju sadržaja.

  Predlaže se i strogo sankcionisanje svakog direktnog ili prividnog širenja mržnje, podsticanja nasilja i izopštavanja ranjivih i višestruko ranjivih i marginalizovanih grupa građana, kao i osnaživanje centara za socijalni rad.

  Iz udruženja napominju da te mere predlažu „duboko potreseni zbog svega što se dogodilo, svesni tuge, bola, straha, potrebe da se društvo suštinski menja, ali i iz osećanja odgovornosti“.

  „Ovaj dopis u najboljoj nameri šaljemo Vladi Srbije, sa željom da od Srbije zajedno stvaramo empatično, podržavajuće i dobro društvo“, ističe se u saopštenju.

  Izvor: 021

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE